I debatten hörs nu röster om att göra det svårare att exportera vaccin från EU, som en lösning på problemet. Men är det verkligen rätt väg att gå? Vad händer om vi gör allvar av detta?
Vi minns hur flera miljoner ansiktsmasker fastnade i franska lager i stället för att distribueras till sjukhus i södra Europa.
Sedan krisen bröt ut på allvar i början av förra året hade på någon månad 24 länder infört någon form av exportförbud för mediciner och medicinsk utrustning. Vi minns hur flera miljoner ansiktsmasker fastnade i franska lager i stället för att distribueras till sjukhus i södra Europa. Att hålla EU:s inre marknad öppen för varuflöden av inte minst medicinsk utrustning har varit livsviktigt. Lika viktigt är det att hålla handeln med vaccin öppen.
Annons
Annons
Man måste beakta att vacciner har sitt ursprung i många olika länder. Exempelvis består ett av vaccinen mot Covid-19 av 280 komponenter från 86 leverantörer, hemmahörande i 19 olika länder. Även den tekniska utrustning som behövs för produktionen produceras globalt. Handelshinder kan alltså få helt förödande konsekvenser.
USA går till och med ett steg längre i sin vaccinprotektionism och stoppar inte bara export av färdiga vacciner utan även av insatsvarorna ...
Redan i dag är det ett problem. USA och Storbritannien har på olika sätt infört handelshinder mot vaccinen. USA går till och med ett steg längre i sin vaccinprotektionism och stoppar inte bara export av färdiga vacciner utan även av insatsvarorna och prylarna som behövs för att producera vaccin.
Det finns nu exempel på att även svenska producenter – vars komponenter i dag ingår i all global covid-19-vaccinproduktion – måste dra ner på sin kapacitet och hitta nya underleverantörer och till och med stoppa kliniska studier.
Vår samlade förmåga att rädda liv undergrävs alltså av USA:s agerande. Förutom att detta motarbetar vaccinproduktion så riskerar det att förstöra den regelbaserade globala handelsordningen och riskerna för handelskonflikter ökar. Till detta ska läggas de säkerhetspolitiska konsekvenserna av att Kina och Ryssland plötsligt framstår som räddare i nöden.
Annons
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen måste också vara tydlig mot USA:s president Joe Biden och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
Annons
EU måste ryta till på skarpen när läkemedelsföretag inte håller vad de lovar och inte levererar enligt plan. Men EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen måste också vara tydlig mot USA:s president Joe Biden och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Dessa länders vaccinpolitik riskerar att vaccinet försenas. För alla.
Samarbete och frihandel är inte bara en fråga om affärer, ekonomi och välfärd, det handlar också om tillit mellan länder, om säkerhet, och viktigast av allt människors liv och hälsa. Det är viktigt att vi står fast vid våra principer, för annars riskerar såväl Sverige, Europa och världen att få svårare förutsättningar att ta sig igenom pandemin. Vi har inte råd att vänta.
Karin Karlsbro
Ledamot i Europaparlamentet, (L)