Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaAnders Nilssons krönikor

Anders Nilsson
NA har blivit en informationscentral för vaccineringen: “Många ringer för att dämpa sin oro”

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Foto: Johan Nilsson/TT

Annons

Att informera en vaccintörstande allmänhet är svårt. Att göra det så rätt som möjligt är förmodligen omöjligt. Det har vi på NA fått erfara under pandemin. Våra medarbetare har tagit emot hundratals samtal från personer som vill prata vaccin med oss. Många timmar har lagts på att lugna och i möjligaste mån berätta vad som gäller. Vilket i sig inte är helt lätt då saker och ting ändras hela tiden.

Det är inget nytt att människor ringer den lokala tidningen när de undrar över något. Under åren har vi fått agera uppslagsbok för både lättbesvarade och omöjliga frågor. Så här kan det låta: “Vi är några som sitter och pratar här över en kopp kaffe. Vi undrar hur många amerikanska presidenter det funnits genom åren. Vet ni det?” Det kan också vara frågor kring natur. “Hur många älgar finns det i Närke?” eller “Jag såg ett ovanligt djur utanför Lindesberg, vet du vad det kan vara?”. Vi har också varit nummerbyrå när folk ringt och frågat om vad myndigheter har för telefonnummer. Detsamma när det gäller adresser till personer och företag.

Annons

Annons

Då gör vi vårt bästa för att slå hål på myterna

Bland alla frågor gömmer sig också en hel del myter. Osanningar som sprids på till exempel sociala medier och som blir “sanningar” för många människor när ryktestrådarna blir riktigt, riktigt långa. Då gör vi vårt bästa för att slå hål på myterna och informera så korrekt som möjligt. “Nej, utrikesfödda medborgare har inte förtur i alla vårdköer.” “Nej, alla politiker är inte korrupta i Sverige”.

Nu är det vaccinet som dominerar bland telefonsamtalen. Det finns en uppenbar frustration framförallt bland äldre över vad som gäller. Vem får vaccinera sig? Går det att boka tider? Finns det en dold kö för vaccinering? Varför kommer det inte tillräckligt med vaccin? Kan man välja vaccinsort? Går det att ringa och boka även om det är fullbokat? Varför får 70+ vaccinera sig före oss 80-åringar? Våra medarbetare berättar om långa samtal med människor som ringt för att prata av sig. Som ringer för att dämpa sin oro.

På NA har vi jobbat för att informera så mycket vi kan om pandemin sedan den bröt ut i mars förra året. Vi har haft daglig rapportering om antalet smittade i varje kommun i länet, hur många som vårdas för Covid 19, hur många som intensivvårdas och hur många som avlidit. Vi har även publicerat nyheter om nya restriktioner, lagar och regler. Vi upprepar dagligen hur testningen går till, var det går att vaccinera sig och hur du bokar tid för vaccinering. Sedan några månader tillbaka går det också att följa hur många i länet som vaccinerats en gång eller två gånger. På vår nyhetssajt och i tidningen. Dag efter dag.

Annons

Annons

På presskonferenser ställer våra reportrar alla frågor de kan komma på om till exempel vaccinering men det är inte tillräckligt. Det finns ändå många frågor kvar som får besvaras i telefon. Det visar på ett enormt informationsbehov. Många vill veta mer. Krisen föder inte bara oro och frustration. Den skapar också en stor portion nyfikenhet.

Det är ett gott betyg att många hör av sig till NA när det uppstår större kriser eller nyhetshändelser. Vi blir ett naturligt nav för information och nyheter. Något vi självklart är stolta över att vara.

Till toppen av sidan