Annons

Annons

Annons

Örebro

Debatt
Vi behöver platser som Sörbyskogen

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är många som har haft sin första naturupplevelse i Sörbyskogen. Foto: Ayako Miki

Annons

Apropå den fina insändaren av ”Knärot” genom Therese Steiner i NA den 26 mars. Jag blev ärligt talat ganska chockerad när jag läste att Örebro kommun vill hugga ner Sörbyskogen. Och detta handlar inte bara om de fridlysta växter som lever där. Detta handlar även om mänsklig hälsa och trivsel, och inte minst; den enorma mängd koldioxid som industrin spottat ut i vår atmosfär, som vi behöver minska. Vi vet att all växtlighet hjälper oss att absorbera koldioxid och sedan binda det i marken på naturligt vis. Detta behövs mer än någonsin och borde vara en självklarhet för alla. Ska vi nu utöka industrin och bygga ut citykärnan när vi behöver skog och mark som mest? Ska vi fortsätta prioritera det industriella, samt stadsbygge, när både klimat, natur och människa är överbelastat? Ska vi prata om växthusgaser och hållbarhet samtidigt som vi ökar utsläppen och stryper både natur och människa i andra änden? Tala om dubbelmoral. Och till på köpet är det okej att bryta lagen som ska skydda det unika som ger oss äkta värde, såsom knäroten. Det är dags att vi lär oss en gång för alla att kvantitet inte håller utan kvalitet, och att allt människan bygger och skapar är beroende av naturen.

Annons

Annons

Forskning visar även att naturen minskar stress, hjälper kroppen att läka, samt motverkar diverse sjukdomar.

Kan hända vissa trivs att sitta på kontor hela dagen, eller framför skärmen, utan någon som helst kontakt med natur eller frisk luft för den delen. Men det borde inte vara lagligt att frånta alla oss andra som förstår hur viktig naturen är och behöver den, möjligheten att vistas i den. Ska man som myndighet kunna ta sådana beslut över våra huvuden, att avverka en skog som används av så många dagligen? Folk promenerar och springer i skogen. Många använder den för att ladda batterierna och få ny energi. Forskning visar även att naturen minskar stress, hjälper kroppen att läka, samt motverkar diverse sjukdomar. Ska alla dessa örebroare som njuter av skogen inte få ta del av ställningstagandet till detta?

Som barn tillbringade jag mycket tid i Sörbyskogen bland annat genom skolutflykter. Man kan ju fråga sig om Örebro kommun hade tänkt att framtidens barn skulle utforska industriområden istället? Eller kanske ha picknick på någon parkeringsplats?

Det är och förblir naturen som är grunden till allt liv.

Medans många planterar fler träd, samt återuppbygger ekosystemen, så verkar andra bry sig mer om praktiska lösningar utan någon som helst respekt för varken natur eller människa. Dessa prioriteringar gör oss sjuka. Är inte sjukvården tillräckligt överbelastad?

Annons

Om vi vill ha positiva förändringar så måste vi också stoppa det destruktiva beteendet. Det är ganska enkel logik. Om vi vill ha hälsa så måste vi börja prioritera hälsan och välmåendet, framför materiella värden och rent praktiska lösningar.

Annons

Jag undrar vart vi är på väg när skogar ska huggas ner till förmån för industrin och rabatter med vackra tulpaner som precis kommit upp ur jorden nermejas av grovt grus. Ja, för det är mer praktiskt så, eller hur? Men den dagen då inga blommor och träd, inget grönt och inget vilt finns längre, då är livets saga slut och vad ska vi då med fler bostäde r till? Vi skulle istället utöka landsbygden, för det är inte industrin och bostäder som ger liv. Det är och förblir naturen som är grunden till allt liv.

Ayako Miki

grundare av livsstilskonceptet Intuitive Living, samt skapare av den internationella intervjuserien ’A Sustainable World

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan