Annons

Annons

Annons

krönika

Www.na.se
EWA-LEENA JOHANSSON (S): Därför satsar vi på cykelturism

Vi människor reagerar och hanterar kriser på olika sätt. Några kan bli nästan handlingsförlamade medan andra genast ser möjligheter och lösningar. Det ser vi nu i pandemitider.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Den svenska cykelturismen är helt klart på frammarsch. Allt fler cykelleder etableras och knyts ihop, skriver Ewa-Leena Johansson, ordförande i kommunstyrelsen i Ljusnarsberg (S).

Bild: Arkivbild

Annons

Men, i varje förändring finns också ett frö till något nytt. När det känns som hela havet stormar och allt känns som mest hopplöst kan vi gå all in med nya tankar och idéer. Det viktiga är att inte låta tyngdkraften trycka ner oss i dessa tider. Vi måste tänka framåt och tänka nytt.

... uppmärksammas cykeln som ett enkelt, hälsosamt och miljövänligt sätt att både förflytta sig på ...

Man säger ofta att den största glädjen är att få vara frisk, inte minst nu under coronatider. Inför andra sommaren med pandemin och allt fler som söker sig ut i skog och mark uppmärksammas cykeln som ett enkelt, hälsosamt och miljövänligt sätt att både förflytta sig på, det vill vi bygga vidare på.

Annons

Cykelturism ökar i Sverige men även i hela Europa. Vi har det som efterfrågas, längs cykelrutterna möts du av fin natur, tystnad, nedkoppling, ödsliga lands- och grusvägar, ett kuperat landskap och de många sjöarna. Vi tror därför att det finns goda förutsättningar för att bli en destination som attraherar såväl nationella som internationella cyklister. Den svenska cykelturismen är helt klart på frammarsch. Allt fler cykelleder etableras och knyts ihop. I länet har vi tillsammans projekt Bergslagens Cycling vars ambition är att vara bäst i landet på ledtäthet och att fler ska upptäcka vårt fina län på cykel.

Annons

Genom att anpassa verksamheter för cykelturister kan du som näringsidkare nå nya målgrupper.

Cyklister måste känna sig trygga med kartor som vi tillhandahåller, att de är tydliga och lätta följa oavsett de är fysiska eller digitala. På kartorna kan man lägga till platser som kan vara intressanta för cyklisten längs vägen, som bra matställen eller var man kan ta sig ett svalkande bad. Genom att anpassa verksamheter för cykelturister kan du som näringsidkare nå nya målgrupper. Målgrupper som vill bo bekvämt, uppskattar mat och dryck eller specialanpassade paket. Paket som anpassas och utformas för barnfamiljer, paren eller träningskompisarna. Paket för dem som ”bara vill vara” med en picknick vid en liten sjö eller för dem som vill besöka kulturhistoriska platser, ett skogscafé eller ett gårdsmejeri. Bara fantasin sätter gränser.

I Ljusnarsberg kan du cykla genom länets största och vackraste naturreservat – Nittälvsdalen.

Annons

Kommunen utreder just nu möjligheten att tillhandahålla förmånscykel till anställda. Denna förmån har både sina för- och nackdelar – vilket vi kommer behöva ta ställning till. I sommar bygger vi ny angöringsplats vid Kyrkbacksskolan så alla elever ska kunna anlända tryggare till skolan oavsett de kommer gående, cyklande eller med buss. I Ljusnarsberg kan du cykla genom länets största och vackraste naturreservat – Nittälvsdalen. Samtidigt som fokus ligger på hållbarhet så kan cykelturismen spela en viktig roll och skapa fler arbetstillfällen.

Annons

Att ha ett gemensamt yttre hot, som vi inte kan påverka, kan i den bästa av världar skapa samhörighet och frigöra oanade energier och synergier. Newton kom fram till sin snilleblixt i sin ensamhet. En soluppgång på cykel i Nittälvsdalen kan kanske vara upprinnelsen till en riktig snilleblixt. Du är varmt välkommen att cykla i vår kommun i sommar!

Ewa-Leena Johansson

Ordförande i kommunstyrelsen i Ljusnarsberg (S)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan