Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Anders Nilsson
Örebro Hockey är som bäst och publiken kan inte riktigt vara med: "Tänk om det blir guld. Vad gör vi då?"

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Foto: Johan Bernström/Bildbyrån

Annons

Örebro Hockey går fram som en ångvält i slutspelet och det pratas till om med om chanser till de åtråvärda guldmedaljerna. Normalt sett hade det varit firande på stan, fullt på alla restauranger och barer som sänder matcherna och halsdukar, flaggor och vimplar lite här och där. Behrn arena hade varit fullsatt till sista plats. Hockeyfeber helt enkelt. Men så är det inte. Pandemin med alla restriktioner gör att firandet med all rätt måste begränsas. I hockeyarenan är det bara sponsorlogerna som är öppna utöver de åtta åskådare som får tillträde till läktaren. Fansen, som är så viktiga för sitt lag, är inte där. Inga sånger, inga hejaramsor. Det är mest tränare och spelares röster som ekar i den tomma hallen när matchen är igång. På stan är visserligen sportbarerna öppna men med tuffa restriktioner och begränsade öppettider som ofta innebär stängning innan matchen är slut.

Annons

Annons

På läktaren i Behrn arena har istället publiken ersatts av pappfigurer prydligt placerade på varje stol. För några hundralappar kan du köpa dig en publikfigur med en stor bild på dig själv. Något många har gjort. I tv-sändningarna ser vi örebroare avbildade i papp hålla på sitt favoritlag. Örebro Hockeys vd Michael Johansson berättar att 1 300 örebrofans nu finns avbildade som pappfigurer i Behrn arena.Vissa blir mer kända än andra. De pappfigurer som sitter precis bakom spelarna och tränarna blir mer exponerade i tv.

Det är självklart ett bra initiativ som spridit sig till många arenor runtom i Sverige. Dessutom får klubbarna del av intäkterna för papperspubliken. Men det är samtidigt en märklig upplevelse och jag undrar hur vi ska förklara det för de yngre generationerna om 15-20 år. “Vi fick inte vara på matcherna på grund av pandemin. Därför tillverkade vi pappfigurer av oss själva som fick vara publik på läktaren.”

Idrotten påverkar en stad. Många lag i de högsta serierna i flera olika lagidrotter är viktiga magneter när människor ska välja var de vill bo. När sedan framgångarna kommer för ett elitlag leder det till en fantastisk sammanhållning och enar folket i en stad. Under ett slutspel uppstår en kraft, en känsla som är svår att beskriva. Om laget går hela vägen och får höja guldbucklan så föder det stolthet. Jag fick själv uppleva det när jag arbetade som chefredaktör på Norrköping Tidningar.

Annons

Foto: Johan Bernström/BildbyrånSlutspelspubliken är liten under pandemin.

Annons

När jag började i Norrköping var stadens stolthet IFK Norrköping på väg att ramla ur andradivisionen superettan. Det var mest gnäll och folk var nedslagna och tittade ned i trottoaren. Året efter gick IFK upp i allsvenskan igen, Janne Andersson anställdes som tränare och ett nytt lag byggdes från grunden. Fem år senare förvandlades Norrköping till Guldköping under en lördagseftermiddag och när spelarbussen anlände till Tyska torget stod 20 000 fans och väntade på att få hylla laget. Den hösten var det inte många som tittade ned i trottoarerna.

Foto: Johan Bernström/Bildbyrån Örebro Hockey har redan nått sin största framgång hittills. På läktarna finns fansen avbildade som pappfigurer. Allt från bebisar till pensionärer.

Som media är det alltid roligt att jobba när lag är framgångsrika. Speciellt när det är avgörande slutspel. Förutom det sportsliga går det alltid att skildra den hausse som uppstår i en stad och som enar människor kring något positivt och gemensamt. Därför är det så synd att Örebro Hockey når sin absolut största framgång under en period när publiken inte riktigt kan vara med. För tänk om laget går hela vägen. Tänk om det blir guld. Ja, tänk…vad gör vi då?

Foto: Johan Bernström/Bildbyrån

Annons

Annons

Till toppen av sidan