Annons

Annons

Annons

krönika

Www.na.se
JYTTE GUTELAND (S): En flodhäst borde inte bli bordsben – och vi borde transportera kött i stället för levande djur

Bordsben av flodhäst, uppstoppade lejon och papperskorg av ett elefantben är några jakttroféer som tydligen finns hemma hos högt uppsatta personer i det svenska samhället.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Borde inte bli bordsben. Vår syn på djur måste förändras, skriver Jytte Guteland, ledamot i Europaparlamentet (S).

Bild: TT

Annons

Expressens avslöjande om troféjakter fick mig att ifrågasätta vilket sekel vi lever i. Detta beteende trodde jag var utrotat, i stället fortsätter vissa personer att jaga djur, som är just utrotningshotade.

För problemet är långt mycket större än svenskar som åker till Afrika på troféjakt.

Jag har svårt att förstå mekanismerna bakom denna slakt för excentriska inredningsdetaljer. Jag avstår från psykologiserandet, vilka mekanismer som ligger bakom. Men jag ser det som ett bevis för hur vissa människor ser på djur. En syn som måste omprövas på många plan. För problemet är långt mycket större än svenskar som åker till Afrika på troféjakt. Det handlar även om hur vi behandlar våra djur inom EU inom köttindustrin.

Annons

Nyligen har vi också sett hur plågsamma djurtransporter till sjöss kan vara. Det uppmärksammade stoppet i Suezkanalen som också innebar att upp mot 200 000 djur fastnade i trånga utrymmen. I Spanien slaktades nyligen 1 600 djur efter att ha varit fast under likande omständigheter på ett fartyg under flera månader på Medelhavet.

Annons

Sjötransporter av boskap är per definition djurplågeri.

Fasan, smärtan och skräcken dessa djur måste ha upplevt ger mig rysningar. Alla dessa djurtransporter på EU:s vägar och i båtar ut mot tredje land, som innebär att djur tvingas utstå vidriga förhållanden, är enormt upprörande. Sjötransporter av boskap är per definition djurplågeri.

I det särskilda utredningsutskottet för djurtransporter i Europaparlamentet arbetar jag och flera av mina kollegor för att skärpa reglerna. Bland annat driver vi att målsättningen är att sluta transportera djur. Normen ska i stället vara att det är köttet som transporteras. I väntan på att få gehör för detta måste rådande regelverk förbättras.

Det måste vara slut på alla undantag. Inga djur ska transporteras längre än åtta timmar. Många djur ska ha kortare resor än så. Djur som fortfarande diar eller på andra sätt är känsliga ska inte transporteras överhuvudtaget.

Operatörer som begår stora brott mot djurvälfärdslagstiftningen ska svartlistas ...

Det måste bli slut på export av djur utanför EU. Inga fler båtresor på Medelhavet. Vi vill också att det ska bli tydligt vem som har ansvaret om det sker brott mot regelverket. Operatörer som begår stora brott mot djurvälfärdslagstiftningen ska svartlistas så att de inte får fortsätta verksamheten.

Annons

Annons

En anständig djurvälfärd har också bäring på den pandemi vi nu lever med. Den typen av djurhållning vi har i dag med så många djur som lever tätt intill varandra innebär en risk för fler smittor, som vi vet kan ha katastrofala konsekvenser även för människor. EU behöver en djurtransportreglering som faktiskt lever upp till EU:s lagstiftning kring djurvälfärd.

Djur är kännande varelser som ska behandlas med respekt. De förtjänar drägliga levnadsförhållanden när vi människor föder upp dem. De ska inte heller hägnas in och skjutas som troféer för excentriker.

Jytte Guteland

Ledamot i Europaparlamentet (S)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan