Annons

Annons

Annons

krönika

Www.na.se
LENA RÅDSTRÖM BAASTAD (s): Vintrosa mitt emellan storstad och landsbygd

Vi hör ibland om klyftan mellan stad och land. Om skillnader i livsvillkor och livsstil.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Det ska gå att leva och bo bra i hela Sverige, skriver Lena Rådström Baastad (S).

Bild: Stefan Nolervik

Annons

När man tittar lite närmare på statistiken ser man att bilden inte är så enkel. Väldigt många svenskar bor, som jag själv, i något som är mittemellan stad och land. Här fungerar vissa saker bättre än i stan och andra sämre.

... en del mindre bruksorter har det tuffare med de förändringar som skett de senaste decennierna.

Delar av den rena landsbygden mår riktigt bra, medan en del mindre bruksorter har det tuffare med de förändringar som skett de senaste decennierna. Och är det förresten inte så att alla städer ligger på landsbygden?

Jag bor i Vintrosa som ibland räknas som en mindre tätort – det vill säga inom kategorin ”stad”. Men de som bor i stan skulle nog säga att det är landsbygd. För att ta mitt ansvar för den service som finns så försöker jag nästan alltid handla i ”vår” mataffär för att den ska finnas kvar och tankar vid pumpen för att den inte ska försvinna. På det stora hela har vi riktigt bra fungerande service och dessutom nära till Sveriges sjätte största stad.

Annons

Annons

Men jag vet samtidigt att här finns en viss känsla av att vara lite vid sidan av. Så är det på många ställen runt om i Örebro län och i mindre orter runt om i Sverige.

Ibland uppstår en otrygghet då folk upplever att Polisen är långt bort.

Vi märker av medieskuggan och att vår typ av ”mitt-emellan-ort” sällan finns representerad i det offentliga samtalet. Ibland uppstår en otrygghet då folk upplever att Polisen är långt bort. Är det värt att anmäla ett inbrott eller en stöld? Kommer Polisen fram i tid?

Att den här problembilden – som varken rör glesbygd eller storstad – hamnar i skymundan i berättelsen om Sverige tror jag bidrar till en känsla av att inte bli hörd eller sedd. Det är självklart något som oroar mig, inte bara som Vintrosabo utan som förtroendevald.

Till det kommer de faktiska skillnader i livsvillkor som finns. När det gäller ekonomi, hälsa och framtidstro. Små kommuner som befinner sig i en nedåtgående ekonomisk spiral med bristande skatteintäkter. Som tog ett stort humanitärt ansvar under flyktingkrisen 2015 och som kämpar för att leverera den välfärd och samhällsservice som deras invånare har rätt till.

Se till att klimatomställningen skapar möjligheter och tillväxt utanför storstäderna ...

Det ska gå att leva och bo bra i hela Sverige – i storstäder, mindre tätorter såväl som på glesbygden. Här behöver alla viktiga samhällsaktörer hjälpas åt. Inom politiken ska vi göra vårt för att öka tryggheten och möjligheten till jobb och utveckling i hela landet. Se till att klimatomställningen skapar möjligheter och tillväxt utanför storstäderna, med fortsatta satsningarna på industrin och de gröna näringarna. Men det är inte bara en fråga om politik utan om samhällsansvar.

För jag tror att vi är flera som ser vikten av att alla ska ha möjlighet att känna trygghet och framtidstro oavsett vem de är och var i landet de växer upp. Och som ser vikten av delaktighet och igenkänning.

Att vara från en liten anonym ort ger mig viktiga perspektiv i rikspolitiken.

Lena Rådström Baastad

Partisekreterare i Socialdemokraterna

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan