AnnonsGötmars

Allt fler fyller i Livsarkivet – Magnus på Götmars Begravningsbyrå i Örebro: "Både bra för en själv och sina efterlevande"

Fyll i Livsarkivet. Gör det av omtanke om dina anhöriga. Så ger du dem trygghet när det är dags att planera din begravning.
– Det är så viktigt för efterlevande att kunna känna sig säkra på att de gör rätt och slippa gissa, menar Magnus Berg på Götmars Begravningsbyrå i Örebro.

"Underlätta för dina anhöriga och fyll i Livsarkivet. Livsarkivet är utgivet av Sveriges Begravningsbyråers Förbund vilket vi är anslutna till", säger Magnus Berg, begravningsrådgivare på Götmars Begravningsbyrå.

Magnus är begravningsrådgivare och han har många gånger bevittnat den osäkerhet som efterlevande kan känna inför planeringen av en anhörigs begravning.

– Att fylla i Livsarkivet är att hjälpa de efterlevande. Många jag möter säger: ” "Vi vet ingenting”. Man vet inte ens om det ska vara jordbegravning eller kremering, säger Magnus och fortsätter:

– Som efterlevande ställs man inför många val och mycket samvete: ”Är det här hennes/hans vilja?” Blir det rätt så här?” Vad skulle hon/han ha tyckt om det här?”.

Läs mer om Götmars Begravningsbyrå och hitta kontaktinformation här

Allt för många lämnar efter sig ett tungt arv av obesvarade frågor. Finns testamente? Försäkringar? Önskemål inför begravningen? Inga sådana frågor behöver egentligen vara obesvarade. Nu kan du enkelt och kostnadsfritt fylla i Livsarkivet digitalt.

Frågorna skapar en otrygghet eftersom de val efterlevande gör, bottnar i eftertanke och kärlek till den som gått bort.

– Det finns ju bara en chans att skapa ett fint avsked och ingen vill ju att ceremonin ska kännas fel.

Har du någon gång själv ordnat en begravning utan vägledning så vet du säkert hur svårt det kan vara. Det känns inte bra att få gissa sig till allting.

– Livsarkivet är ett omfattande dokument där du gör val kring din begravning alternativt överlåter dessa val till de efterlevande. Poängen är att de efterlevande vet vad du vill.

Magnus igen:

– Men Livsarkivet är också ett sätt för dig att berätta om livet. Att skriva din livsberättelse, vad du tycker om och att på ett och samma ställe samla din information om banker, försäkringsbolag, testamente och andra handlingar. Den största delen av Livsarkivet berör faktiskt livet.

Här hittar du mer information om Livsarkivet

Information om begravningen är bara en del av Livsarkivet.

Livsarkivet fyller du i på papper eller via ett konto på Livsarkivet.se. Och vill du bolla tankar och få hjälp så bokar du tid för ett kostnadsfritt besök eller ett digitalt möte på Götmars i Örebro.

– Frågorna kring döden kan vara emotionellt laddade i en familjesituation. Men de blir avdramatiserade när du möter en professionell begravningsrådgivare som jobbar med det här dagligen, säger Magnus.

På Sveriges Begravningsbyråers Förbund hittar du mer information om Sveriges 425 auktoriserade begravningsbyråer

Inbäddat innehåll

Och visst är det onekligen en hel del val och beslut som ska göras i Livsarkivet.

– Man kanske inte vet vad det är för skillnad mellan minneslund- och askgravlund. Eller skillnaden på en gravplats och en askgravplats. Eller om man får bli begravd på den kyrkogård man vill exempelvis, säger han och fortsätter:

Vi på Götmars har en personlig relation med kyrkan, krematoriet, kyrkogårdsförvaltningen och en lokal kännedom om alla begravningsplatser och samlingslokaler i Örebro. Så det är mycket vi kan hjälpa till med.

När Livsarkivet är ifyllt är det viktigt att berätta för dina anhöriga att det är gjort.

– Det är en lättnad och trygghet för dem att allt finns nedtecknat. Håll dokumentet uppdaterat och ändra efter hand. Den dag de anhöriga ringer till begravningsbyrån de valt så hämtas handlingarna digitalt så att begravningsrådgivaren kan se dem, avslutar Magnus Berg, begravningsrådgivare på Götmars i Örebro.

Fakta - Götmars Begravningsbyrå

● Kort info: Götmars erbjuder tjänster i livets viktigaste skeden. Det kan vara att bli sambo, ett husköp, bli förälder, ett giftermål eller när en anhörig lämnat. Genom ett förtroendefullt samarbete skapar Götmars trygghet och upplevelser du bär med dig. Med juridisk service, boutredningar och begravningar är Götmars din partner för hela livet.

● Adress: Borgmästargatan 9, Örebro.

● Telefon: Till växel 019-14 00 15 och till juridik 019-16 61 55.

● E-post: Till begravning begravning@gotmars.se och till juridik juridik@gotmars.se

● Hemsida: https://www.gotmars.se/

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Nerikes Allehandas redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan