Utan EU hade vår del av världen både varit både fattigare och mindre fri.
Men detta är också en dag då vi måste påminna oss att EU kämpar med stora utmaningar. Pandemin har satt ljuset både på samarbetets styrkor och svagheter. Vi har sett hur länder solidariskt ställt upp för varandra, men också hur gränser stängdes och rop på hjälp ignorerades. Men EU har trots allt utvecklats under krisen.
EU stod enat mot vaccinnationalism och vi har tillsammans lanserat en historisk ekonomisk återstartsfond ...
Steg har tagits för att öka samarbetet inom hälsoområdet, EU stod enat mot vaccinnationalism och vi har tillsammans lanserat en historisk ekonomisk återstartsfond som kommer hjälpa till att ställa om Europas ekonomier till hållbara och digitala ekonomier.
Annons
Annons
Samtidigt kan vi inte blunda för att flera medlemsländer sviker de löften de gav när de gick med i EU – att slå vakt om demokrati, frihet och jämställdhet. I Polen driver regeringen en homofobisk och kvinnofientlig politik. I Ungern styr Orbán landet med järnhand. Domstolarna är inte längre oberoende och det fria ordet och den fria pressen är inskränkt. Detta är inte bara förödande för polska och ungerska medborgare, det är en skymf mot övriga medlemsländer som följer unionens spelregler.
Från medlemsländerna, inklusive Sverige, är det pinsamt tyst.
Det som sker i dessa länder borde få Europas demokratier och EU:s institutioner att ryta. Men i stället för ett unisont fördömande ser vi en stapplande osäkerhet. Antingen skyller man på att det är för tidigt eller så hävdar man att det för svårt att agera, att man måste avvakta, att man måste granska utvecklingen lite, lite till. Från medlemsländerna, inklusive Sverige, är det pinsamt tyst. Tiden för granskning är sedan länge förbi. Det är dags att agera.
EU är på så många sätt ett fantastiskt samarbete. Men om EU-samarbetet ska bestå även i framtiden måste EU sluta dalta med länder som inte sköter sig. EU-kommissionen måste börja använda de verktyg som finns, men också få ännu skarpare verktyg för att agera mot de medlemsstater som vägrar respektera EU:s gemensamma spelregler.
Annons
... dra in ekonomiskt stöd till de medlemsstater som inte respekterar rättsstaten.
Liberalerna kräver att EU-kommissionen snarast inleder förfaranden för att använda den nya möjligheten att dra in ekonomiskt stöd till de medlemsstater som inte respekterar rättsstaten. För även de som inte gillar demokratiska värderingar förstår värdet av pengar.
Annons
EU är en brokig mosaik, förenade i mångfald. Länderna behöver inte tycka lika om allt. Men för att det ska fungera måste vi vara ense om en bottenplatta av rättigheter och värderingar. Demokratin och rättsstatens principer – dessa värden ska inte bara vara fina ord utan utgöra det fundament som EU vilar på. Utan respekt för våra gemensamma värderingar urholkas unionen och vår trovärdighet globalt.
Alltför länge har man försökt snacka medlemsländer till rätta utan framgång ...
Som Sveriges Europavänligaste parti är Liberalerna extremt måna om att EU aldrig får ducka för att ta strid för de värden som samarbetet bygger på. Alltför länge har man försökt snacka medlemsländer till rätta utan framgång, vi har fått nog av att vänta.
Karin Karlsbro
Ledamot i Europaparlamentet (L)