Annons

Annons

Annons

krönikaLjusnarsberg

Www.na.se
EWA-LEENA JOHANSSON (S): Barn och unga drabbas av pandemin – löfte om sommarjobb i Ljusnarsberg

Den pågående pandemin har kopplat sitt grepp över hela samhället på ett eller annat sätt. Ingen vet heller när pandemin kommer vara över.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Ungdomar som slutar nian och bor i Ljusnarsbergs kommun kommer att omfattas av sommarjobbsgarantin, skriver Ewa-Leena Johansson (S).

Bild: Arkivbild, TT

Annons

Många människor sörjer förlusten av nära och kära samtidigt som företag kämpar för att klara sig genom krisen. Samhällets fokus har av förklarliga skäl varit på att stärka sjukvården och att rädda jobb.

På område efter område har restriktionerna slagit hårt mot barns utbildning, psykiska hälsa och fritidsaktiviteter.

Men samtidigt måste vi hantera andra frågor. En sådan fråga gäller barn och ungas utsatthet under pandemin. På område efter område har restriktionerna slagit hårt mot barns utbildning, psykiska hälsa och fritidsaktiviteter. De som drabbas hårdast är ofta de som redan är mest utsatta.

Barnkonventionens princip om att man i alla beslut som rör barn ska beakta vad som bedöms vara barnets bästa låter självklart, men verkligheten kan ofta vara mer komplicerad än så. Vad som är gynnsamt ur ett perspektiv kan vara negativt ur ett annat. När restriktioner behövs för att begränsa smittspridning måste vi samtidigt också fortsätta värna barnens hälsa.

Annons

Annons

För barn och ungdomar har åtgärder som rört deras förskola, skola och fritidsaktiviteter haft stor påverkan på dem under mer än ett år nu. Restriktionerna kring sociala kontakter har drabbat inte minst tonåringar som befinner sig i en period i livet där socialt samspel med andra är viktigt för både deras utveckling och välmående.

Stor oro finns i föreningsvärlden för att när den organiserade träningen för många barn och unga ställts in ...

Stängda idrottsanläggningar, simhallar och inställda fritidsaktiviteter har medfört försämrade möjligheter till fysisk aktivitet. Stor oro finns i föreningsvärlden för att när den organiserade träningen för många barn och unga ställts in under lång tid så finns en uppenbar risk att de slutar med sin idrott.

Samhället kommer behöva stötta föreningslivet extra mycket att återstarta när läget är stabilt igen. Efter ett stillasittande år under pandemin har regeringen och samarbetspartierna återinfört stödet till avgiftsfria och smittsäkra sommarlovsaktiviteter för barn. I kommunerna kan vi nu arrangera gratis sport- och kulturaktiviteter för alla barn mellan 6 och 15 år under sommarlovet.

Ungdomsarbetslösheten har till följd av pandemin nått rekordhöga nivåer. Då krisen har slagit hårt mot restaurang-, service- och handelsnäringarna har ungdomars möjligheter till ett sommarjobb minskat betydligt.

Annons

De branscher som före pandemin ofta var första steget in på arbetsmarknaden för många unga är just de som drabbats hårdast. Sommarjobb är för många unga första kontakten med arbetsmarknaden. Eftersom möjligheten till tidiga arbetslivserfarenheter och kontakter på arbetsmarknaden är så viktig måste vi hjälpas åt för att fler ska kunna få ett sommarjobb.

Annons

... även de som slutar nian kommer omfattas av sommarjobbsgarantin.

I vår kommun satsar kommunen sen tidigare på tre veckors kommunala sommarjobb till dem som gått år ett och två på gymnasiet. Tillsammans med den extra statliga satsningen i år kommer vi i majoriteten tillskjuta mer resurser så även de som slutar nian kommer omfattas av sommarjobbsgarantin. Alla behövs på framtidens arbetsmarknad och tillsammans kan vi bidra till en bättre start på den för många unga.

Låt denna sommar utgå från barn – och ungdomsperspektivet.

Ewa-Leena Johansson

Kommunstyrelsens ordförande i Ljusnarsberg (S)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan