Annons

Annons

Annons

Annons

krönika

Www.na.se
BERNARD GUETTA: Omeletten och de hårdkokta äggen – Europa kan bli beroende av den kinesiska diktaturen

Frågan är långtifrån oberättigad. Varför, undrar så många av våra unionsmedborgare, ska man byta ut de välbekanta nationella demokratierna mot en ofullständig församling vars gränser är flytande och institutioner är så okända?

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Europa skulle kunna bli beroende av den kinesiska diktaturen. Det är dags att befästa Europas makt, skriver Bernard Guetta, ledamot i Europaparlamentet.

Bild: TT

Annons

Svaret har länge varit att vi måste komma bort från årtusenden av europeiska inbördeskrig, men eftersom ingen längre föreställer sig – felaktigt men så är det – att Europa kan drabbas av krig igen, så övertygar svaret inte längre.

Alltså är det inte med gårdagens argument som vi bör svara euroskeptikerna, utan med nutidens, vars utmaningar är lika skräckinjagande som det förflutnas.

Säkert är att tiden arbetar emot oss, att Washington och Peking snabbt distanserar sig från oss ...

På maktens podium tronar nu EU vid sidan av Kina och USA. Styrkeförhållandena i den internationella konkurrensen mellan dessa tre överdängare varierar beroende på geografiskt område och tidsperiod. Säkert är att tiden arbetar emot oss, att Washington och Peking snabbt distanserar sig från oss och att européernas allierade förlorar terräng: amerikanerna skulle kunna bli tvungna att böja sig för Kina.

Annons

Annons

När den dagen kommer skulle vi inte räknas som mer än ett stort ”Schweiz”, och vi skulle kunna bli ännu mer beroende av den kinesiska diktaturen än av den amerikanska demokratin.

Man kan finna sig i det. Men för alla dem som motsätter sig detta, för alla demokrater och alla som inte vill avstå modellen för solidaritet och socialt skyddsnät vilken definierar Europa lika mycket som dess kultur, för den förkrossande majoriteten medborgare i EU:s 27 länder är det dags att sluta leden för att befästa och förstärka vår makt.

Det är en självklarhet, men hur ska vi klara det när det blir ännu svårare att ena vår utrikespolitik, våra arméer och våra industrier än det varit att ena våra marknader och valutor?

Det var därför en konferens för Europas framtid öppnades i söndags i Strasbourg, men av den lär det bara bli en tumme. Misslyckandet kommer att bli smärtsamt om vi inte fokuserar på att åstadkomma saker tillsammans snarare än att försöka göra omelett på hårdkokta ägg – i en enda mall pressa in det som redan finns i 27 olika former.

... konstruera ett socialt skydd för den nya löntagarklass som utgör enskilda arbetare samt generera medel för att tillsammans bekämpa uppblossandet av nya pandemier.

Det handlar inte om att utforma identiska vårdtjänster och pensions- och arbetslöshetsfonder, utan om att konstruera ett socialt skydd för den nya löntagarklass som utgör enskilda arbetare samt generera medel för att tillsammans bekämpa uppblossandet av nya pandemier.

Annons

Det handlar inte om att nöja sig med att våra universitet ska ingå i nätverk, utan att skapa dussintals excellenta europeiska universitetsområden som klarar att konkurrera med de största amerikanska universiteten, och runt dessa skapa kluster av forskningscentra och nya industrier så att vi inte går miste om den vändpunkt som den artificiella intelligensen innebär, såsom vi gick miste om it-revolutionen.

Annons

Det handlar inte om – avdelning omöjligt uppdrag – att formera en europeisk armé utifrån 27 nationella arméer, utan om att tillsammans utforma framtidens vapen mot rymd-, it- och informationskrig. Det handlar heller inte bara om att bättre samordna åklagarmyndigheter, polis och underrättelsetjänster, utan att bilda gemensamma organ som svarar mot de nya internationella formerna av kriminalitet, spionage och omstörtande verksamhet.

... nya gemensamma standarder för närvaro av offentliga myndigheter i alla regioner, oavsett levnadsnivå.

Det handlar inte om att återuppfinna de offentliga tjänster som förlorat terräng överallt, utan att fastställa nya gemensamma standarder för närvaro av offentliga myndigheter i alla regioner, oavsett levnadsnivå.

Det är genom att skapa tillsammans som vi kommer längre, fortare, och håller oss kvar på pallen för att bekräfta vår position. Det är så vi lyfter fram de bästa av unionens förmågor, inte längre de 27 olika staternas. Det är så vi skapar denna ”nation” som trots allt inte är mer splittrad än – utan snarare lika enad som – Tyskland och Italien var för inte så länge sedan, när de ännu inte till fullo uppnått sin endräkt.

Bernard Guetta

Fransk Europaparlamentariker för mittenpartet Renew Europe

Annons

Annons

Till toppen av sidan