Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaAnders Nilssons krönikor

Anders Nilsson
Post varannan dag ett hot mot tidningsutgivningen: "Orimliga förslag som aldrig borde lagts"

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Foto: Stefan Nolervik, ÖP

Annons

Sedan 1 februari delar inte posten ut brev varje dag i hela Sverige. I bland annat Skåne får alla med brevlåda bara post måndag, onsdag och fredag ena veckan för att veckan därpå få post tisdag och torsdag. Sedan börjar det om med tredagarsutdelning igen. Den här förändringen kommer att genomföras i hela Sverige. För boende i Örebro län blir det utdelning varannan dag någon gång under 2022.

En kraftig minskning av antalet brev och vykort är orsaken till att Postnord måste spara. Genom att halvera hela distributionen av brevförsändelser så sparas givetvis en massa pengar. Jag har full förståelse för att ett företag måste se om sitt hus när intäkterna minskar. Men det här är mer komplicerat än så. Postnord delar sedan många år också ut dagstidningar. Det är framförallt i områden där den vanliga tidningsutdelningen inte finns. Det kan vara adresser som ligger långt från de ordinarie budlinjerna. För NA:s del handlar det om några hundra prenumeranter men i hela Sverige handlar det om tiotusentals läsare som riskerar att få läsa tidningen varannan dag.

Annons

Annons

Viktigt att alla har rätt till nyheter.

Det här är självklart inte bra. Det är återigen ett slag mot de boende på landsbygden. Protesterna har varit stora och inte minst Tidningsutgivarna, som företräder Sveriges tidningar, har uppvaktat politiker och regeringen i frågan. Med gott resultat. Ett förslag finns nu om att tidningar ska få extra stöd för att kunna hålla igång tidningsutdelningen varje dag på vardagar för den prenumerant som vill läsa papperstidningen dagligen. I tider när det pågår en samhällskris är det viktigt att alla har rätt till nyheter och information dagligen. Inte när ett företag, som en gång grundades för att säkerställa postutdelning i hela landet, behagar dela ut.

Det här är inte det enda som försvårar för Sveriges dagstidningar. I en tidigare krönika har jag berättat om ett förslag att pappersproducenterna, pappersbruken, ska ta över insamlingen av tidningar och förpackningar. Tanken är att dagens återvinningsstationer ska ersättas av insamlingsstationer på kvartersnivå och att till exempel papper ska hämtas vid tomtgränsen.

Protesterna har inte låtit vänta på sig här heller.

Pappersindustrin beräknar att investeringskostnaden för att ta över insamlingen av tidningar och förpackningar kommer att uppgå till nio miljarder kronor. Därtill kommer årliga kostnader på ytterligare miljarder. Det innebär kraftigt höjda kostnader för tidningsföretagen. Protesterna har inte låtit vänta på sig här heller. Därför togs förslaget tillbaka för några månader sedan. Istället föreslår regeringen att kommunerna får överta insamlingsansvaret istället för pappersproducenterna från 2022.

Annons

Därmed har två förslag presenterats som allvarligt skulle ha hotat tidningsutgivningen i Sverige. Det ena har delvis genomförts, men senare reparerats med hjälp av staten. Det andra har förkastats. Orimliga förslag som aldrig borde lagts.

Bild: Stefan Nolervik

Till toppen av sidan