Annons

Annons

Annons

krönika

Www.na.se
JYTTE GUTELAND (S): Vi behöver mer återvinning – vi slänger 7,5 kilo kläder per person och år

För att Sverige EU och världen ska lyckas bli klimatneutrala senast år 2050 behöver vi förändra hur vi producerar och konsumerar.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Det krävs oerhörda resurser och mängder kemikalier i framställningen av kläder, skriver Jytte Guteland, ledamot i Europaparlamentet (S).

Bild: Robbin Norgren, Arkivbild

Annons

Som läget är nu konsumerar vi resurser som om vi hade fyra jordklot. Vi vet alla att detta är per definition ohållbart och att vi måste ställa om.

Endast fem procent av de material vi använder går tillbaka in kretsloppet.

En stor del handlar om vår resursanvändning. Endast fem procent av de material vi använder går tillbaka in kretsloppet. Det vi konsumerar tappar alltså 95 procent av sitt värde under första användningscykeln.

Det är dags att frikoppla ekonomin från resursanvändningen. Ekonomin måste bli cirkulär. Vi kan sluta kretsloppen och bli smartare i vår tillverkning, hållbarare i vår användning och starkare i vår återanvändning av resurser.

Utvecklingen har gått åt fel håll under en lång tid. Mellan åren 1996 och 2012 ökade mängden kläder som den genomsnittliga EU-medborgaren köper med 40 procent. Samtidigt uppskattas det att 30 procent av de kläder vi har hängandes i garderoben inte ens har använts under det senaste året.

Annons

Annons

... det krävs två kilo kemikalier och ungefär 55 badkar med vatten för att tillverka ett par nya jeans.

Vi slänger i dag ca 7,5 kilo kläder per person och år, men 60 procent av alla kläder som slängs är oslitna. För kläder finns därmed en stor potential. Det krävs också oerhörda resurser och mängder kemikalier i framställningen av kläder. En extrem del i detta är att det krävs två kilo kemikalier och ungefär 55 badkar med vatten för att tillverka ett par nya jeans.

Det enorma matsvinnet är också en av den nuvarande ekonomins stora Akilleshälar. I Europa genererar vi nästan 90 miljoner ton matsvinn varje år. Det motsvarar ungefär 180 kilo för varje europeisk medborgare. Samtidigt lider miljoner människor i världen av undernäring.

För att vi ska lyckas med att sluta kretsloppen och uppnå klimatneutralitet måste vi alla bidra. Självklart är att de industrier och företag som har störst klimatpåverkan också är de som måste förändra sig mest och snabbast.

Ungefär 70 procent av resurserna som används i Sverige kommer från utlandet – ofta med långa och snåriga leveranskedjor.

Allt för ofta läggs ansvaret på konsumenten. Vårt konsumentbeteende spelar visserligen en viktig roll, men faktum är att det är näst intill omöjligt för den enskilde konsumenten att göra helt rätt val. Ungefär 70 procent av resurserna som används i Sverige kommer från utlandet – ofta med långa och snåriga leveranskedjor. Vi behöver alltså verka genom EU och internationellt för att åstadkomma förändring.

Annons

Annons

Det pågår en intressant diskussion om en internationell ekocidlagstiftning. Det skulle innebära att det skulle vara straffbart enligt internationell rätt med miljöförstöring.

... ett viktigt steg för att komma åt de största klimat- och miljöbovarna ...

Att lägga ansvaret på de aktörer som faktiskt skadar klimat och miljö skulle kunna påskynda processen för en grön omställning och en cirkulär ekonomi. Jag tror att det vore ett viktigt steg för att komma åt de största klimat- och miljöbovarna och ge oss ett bättre utgångsläge för det fortsatta klimat och miljöarbetet.

Jytte Guteland

Ledamot i Europaparlamentet (S)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan