Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Insändare
Olika syn på kyrkans väg framåt

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Till förordnade kyrkoherden i Örebro pastorat, Anders Lennartsson, ger svar på insändare som tar upp den tidigare kyrkoherdens lämnande av sin tjänst.

Annons

Svar

... på insändaren ”Dyrt att säga adjö till kyrkoherden”, NA 16 maj.

Hej medlem i Svenska kyrkan. Det är bra att du hör av dig med dina frågor. Sedan den 18 januari har jag vikarierat som kyrkoherde i Ewa Selins frånvaro och sedan några veckor har jag varit tf kyrkoherde när Ewa Selin, efter förhandlingar, valt att lämna sin tjänst. Att NA har läst avtalet är inte så konstigt. NA begärde ut avtalet från oss och fick det. Timmy Leijen är, som representant för vårt arbetsutskott, bunden av sekretessen i avtalet. Men själv har jag, när jag intervjuades av NA, varit öppen med det jag uppfattat som skälen till att Ewa valde att sluta.

Annons

Annons

Jag har respekt för att samtalen som ledde till avtalet, som är offentligt, skedde under sekretess. Ingen av oss vill att våra förhandlingar med arbetsgivaren ska vara offentliga. Inte heller vill vi att det som sägs under medarbetarsamtal ska vara offentligt, om vi inte är överens om det. Men det jag har förstått, och det jag har sagt till NA, är att ett enigt arbetsutskott på delegation från kyrkorådet och kyrkoherden inte var överens om vägen framåt. Det handlade bland annat om synen på ledarskap, pastoratets funktion och kyrkoherderollen. Samtalen har pågått en längre tid, med samtal i ledningsgruppen och enskilda samtal med kyrkoherden. Det har, som jag erfarit, inte varit en enkel väg och jag har förstått att det föregåtts av mycket svåra överväganden.

En kyrkoherdes ställning är mycket stark i Svenska kyrkan, reglerna i arbetsrätten är väldigt omfattande. Därför blir överenskommelser med kyrkoherdar mycket kostsamma när avtal sluts. Ewas vilja att verka i hemorten gjorde att överenskommelsen trots allt blev lägre än den kunde ha blivit, hur konstigt det än låter.

När det gäller sparbetinget i Svenska kyrkan i Örebro så är det slutfört i ock med budgeten 2021 och vi tror att avgångsvederlaget kan hanteras med hjälp av medel vi tyvärr inte kunnat använda under pandemin eller det kapital vi har.

Annons

Har du fler frågor är du välkommen att höra av dig till mig på telefon: 019-15 46 09 eller genom att maila till [email protected]

Anders Lennartsson

tf kyrkoherde Örebro pastorat

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy