Annons

Annons

Annons

krönikaÖrebro

LENA RÅDSTRÖM BAASTAD (S): Att snubbla på målsnöret – när vaccination var inbokad insjuknade hela familjen

Nu ökar antalet vaccinerade i Sverige och Örebro län i ett snabbt tempo. Min man, som är lite äldre än vad jag är, hade en tid bokad för första sprutan i april. Förväntan var stor. Äntligen!

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Någon vaccination blev det inte. Hela familjen insjuknade i covid 19, skriver Lena Rådström Baastad (S).

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Men så plötsligt händer det. Tonåringen börjar känna sig dålig. Det utvecklas snabbt till hög feber. Vi bokar tid för testning och går in i karantän. I det här läget inser vi att vaccinationen behöver skjutas upp. Till mannens förtret, men någon annan länsbos glädje.

Snacka om att snubbla på mållinjen. Plötsligt var vaccinationen så nära men ändå långt borta.

Efter ett dygn kommer sonens provsvar. Han testar positivt för covid-19. Några dagar senare testar vi oss, också positivt. Snacka om att snubbla på mållinjen! Plötsligt var vaccinationen så nära men ändå långt borta.

Hela familjen blev rejält däckade men vi klarade oss tack och lov utan att bli allvarligt sjuka. Men att knappt ta sig ur sängen på tio dagar och att alla är sjuka samtidigt går nog utan överdrift att beskriva som att det sliter lite på familjefriden.

Annons

Annons

Men helt plötsligt fick vi användning för maten som vi köpt hem för att vara förberedda om det uppstår en kris. Tyvärr insåg jag ju att en del av maten som vi bunkrat för beredskap blivit gammal. Gammalt segt knäckebröd smakar inte gott även om du varken har lukt eller smak. Däremot så blev svampsoppan på pulver helt okej när vi adderade höstens svamp från frysen och en liten skvätt grädde. Vi fortsatte att tömma förrådet och frysen, men tack och lov hade vi vänner och bekanta som hjälpte oss att handla under våra tre veckor i karantän, annars hade det nog blivit lite väl torftigt.

Många äldre har upplevt en enorm ensamhet med isolering och behovet av en stark gemensam välfärd har visat sig med stor tydlighet.

Det här året har utmanat Sverige som land och oss som människor på många sätt. Livskamrater, anhöriga och vänner har lämnat oss eller blivit sjuka. Sjukvårdspersonal har slitit konstant i över ett år och oroar sig för hur det kommer bli med semestern i sommar. Företag har gått omkull och män och kvinnor har förlorat jobbet. Många äldre har upplevt en enorm ensamhet med isolering och behovet av en stark gemensam välfärd har visat sig med stor tydlighet.

Vi hade samhällsutmaningar före coronapandemin och ser nu ännu tydligare att vi behöver fortsätta att sätta välfärden främst. Vi ska bygga en stark välfärd och ett tryggt samhälle som står sig starkt i både kris och vardag. Vi ska ta Sverige framåt – tillsammans.

Annons

Annons

Låt oss fortsätta att ta ansvar: För all personal som sliter i sjukvården, för människor i vår närhet och för oss själva.

Vi börjar se slutet på denna pandemi och antalet vaccinerade ökar för varje dag, men det betyder inte att smittspridningen har upphört. Låt oss fortsätta att ta ansvar: För all personal som sliter i sjukvården, för människor i vår närhet och för oss själva. Fortsätt att hålla avstånd så hoppas jag att ni slipper snubbla på mållinjen.

Lena Rådström Baastad

Socialdemokraternas partisekreterare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan