Annons

Annons

Annons

Annons

Lekeberg

Insändare
En motion för ökad trygghet för medarbetarna

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Caroline Elfors, Moderaterna Lekeberg.

Annons

Replik

Till kommunfullmäktige 26 april lämnade Moderaterna Lekeberg in en motion med titeln ”Håll käften och lyd”. Motionen syftar till att värna de grundlagsskyddade rättigheterna yttrandefrihet och meddelarfrihet i alla kommunens verksamheter och att man som anställd ska kunna uttrycka sig utan rädsla för repressalier. Medarbetare har tidigare vittnat om att de inte alltid vågar framföra sina åsikter och flera upplever att det finns en tystnadskultur i kommunen.

Annons

Annons

Johan Niklasson (C), kommunstyrelsens ordförande i Lekeberg, skriver i NA 17 maj om sin besvikelse över att vi i Moderaterna antyder att en tystnadskultur skulle förekomma och att han själv inte alls fått några indikationer på detta, från någon i organisationen. Nu skulle man kunna anta att det ligger i tystnadskulturens natur att inte lyfta den eller andra känsliga frågor med ledningen. Det är också därför vi i vår motion föreslår en oberoende visselblåsarfunktion där medarbetare tryggt kan meddela oegentligheter. Vi betonar även vikten av nolltolerans mot övertramp på meddelarfrihet/yttrandefrihet och menar att vi politiker måste ta på oss ledartröjan och visa var skåpet ska stå.

Johan Niklasson skriver att han tycker att motionen är ”viktig och rimlig”. Det gläder mig och Moderaterna Lekeberg. Vår motion står över partipolitik och röstfiske och vår genuina önskan är att alla partier ställer sig bakom den för våra medarbetares trygghets skull. En trygg medarbetare ger även god kommunal service till medborgarna.

Caroline Elfors

Moderaterna Lekeberg

Till toppen av sidan