Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Insändare
Vilka är vinnarna på kommersialiseringen av samhällsfunktioner?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Postnord får stå som exempel på kommersialisering av samhällsfunktioner. FOTO: Helena Landstedt/TT

Annons

NA:s chefsredaktör har precis som en del andra redaktörer runt om i Sverige klagat på att Postnord skall börja med varannandagsutdelning (NA 15 maj). Man är naturligtvis bekymrade för att distributionen av papperstidningar försvåras.

Annons

Många av dessa redaktörer har tidigare med emfas välkomnat den privatisering och kommersialisering av viktiga samhällsfunktioner som skett de senaste decennierna. Detta har till exempel inneburit att den norska staten med bolaget Bring startat postdistribution i Sverige, Norska Statsbanor har tagit över all tågtrafik i norra Sverige. Den Tyska staten äger Arriva som driver en lång rad tåg och buss verksamheter Sverige. Danska statsbanor gör detsamma.

Annons

En anledning till att statliga monopolverksamheter öppnades upp för privata initiativ var att man tyckte/ trodde att Svensk statlig verksamhet var ineffektiv och behövde konkurrens. Kan så vara, men man kan ju vara lite skeptisk då Svensk statlig verksamhet ersätts av utländsk statlig sådan.

Brevdistribution är på grund av digitalisering en minskande marknad. Då tre fyra distributionsbolag ägnar sig åt brevutdelning och de nya bolagen i första hand fokuserar på lönsamma stadsområden är det knappast rocket sience att räkna ut att Postnord får lönsamhetsproblem och därför vill minska utdelningsfrekvensen och därmed sina kostnader.

För att lösa det problem som tidningarna då får är redaktörernas lösning att vi skattebetalare skall stå för tidningarnas ökande kostnader. Så kan det gå!

Avvecklingen av statlig/kommunal verksamhet (skolor, apotek, järnväg, bilprovning, eldistributionsnät, telefon) har naturligtvis skapat en hel del vinnare, frågan är Var finns förlorarna?

”BS”

Örebro

Annons

Annons

Till toppen av sidan