Annons

Annons

Annons

Örebro

Debatt
Hyresgäster skräms upp med osanningar om marknadshyra

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Att flytta till en nybyggd lägenhet kan vara ett stort och spännande steg i livet. FOTO: HENRIK MONTGOMERY / TT

Annons

Replik

Inom kort väntas den statliga utredning som tittat på införandet av fri hyressättning i nyproduktion att presentera sitt betänkande. Spekulationerna haglar vilt, inte minst på debattplats i NA den 26 maj, trots att utredningen alltså handlar om prissättningen på ännu icke byggda bostäder. Det är viktigt att inte tappa den tråden, även om det kan vara svårt när en viss intresseorganisation envisas med att vilseleda er läsare.

Hyresgästföreningen (HGF) har under hela våren hävdat att vi kommer att få marknadshyror på svensk bostadsmarknad. Påståendet stämmer inte och bottnar i rädslan att organisationen håller på att förlora sitt obefogade veto över hyressättningen i nya bostäder. Vad vi däremot sannolikt får är en möjlighet för hyresvärd och hyresgäst att komma överens om hyran i en ny lägenhet, utan den risk som föreligger i dag, det vill säga att hyran efter ett halvår riskerar sänkas för att överensstämma med hyrorna i betydligt äldre lägenheter på orten.

Annons

Annons

Som alltid ligger det i hyresvärdens intresse att lägenheterna är bebodda ...

Det ska sägas att utredningen ännu inte lämnat ifrån sig sina slutsatser men vi väntar oss en lagstiftning som torde gynna bostadsbyggandet och leda till fler men också ett mer varierat utbud av hyresrätter som bättre möter bredden av bostadskonsumenternas behov och efterfrågan. Som alltid ligger det i hyresvärdens intresse att lägenheterna är bebodda och därför anpassa hyrorna efter hyresgästernas betalningsvilja och betalningsförmåga. Det finns alltså ingen anledning att tro att hyrorna kommer att skjuta i höjden, som Hyresgästföreningen gör gällande.

En annan viktig sak att känna till som skapar trygghet för hyresgästerna är att besittningsskyddet blir kvar också i nya lägenheter. Besittningsskyddet innebär att hyresgäster är skyddade mot oskäliga hyreshöjningar under avtalstiden.

Bostadsbristen är ett av de allvarligaste hoten mot vår välfärd ...

Skribenterna från HGF menar att många oroliga hyresgäster ringer till organisationen och undrar om de kan bo kvar i sina lägenheter. En seriös konsumentorganisation hade givetvis förklarat att den statliga utredning som vi pratar om enbart ska se över hyressättningen i nyproduktion, inte i befintliga hyresrätter där tre miljoner människor bor. Men istället för korrekt konsumentrådgivning skrämmer HGF upp hyresgäster med osanningar om marknadshyra. Agerandet är både svårbegripligt och pinsamt på samma gång.

Annons

Annons

En sak som HGF har rätt i är att det behövs fler hyresbostäder så att fler människor kan förverkliga sina drömmar om eget boende. Bostadsbristen är ett av de allvarligaste hoten mot vår välfärd eftersom bristen gör det svårare att hitta kompetens på arbetsmarknaden. Lediga jobb och lediga bostäder har svårt att hitta fram till varandra. Därför är alla förslag och insatser för att skapa bättre förutsättningar för bostadsbyggande av godo.

Andreas Sjöberg

vd Fastighetsägarna MittNord

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan