Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Anders Nilsson
I veckan kom beskeden vi väntat på: "Oj, vad vi har längtat efter det"

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Robban Andersson

Annons

Många reagerade redan vid finalen av Eurovision song contest i Rotterdam. Semifinalerna och finalen framfördes inför publik. “Såg ni finalen igår? Det var publik som jublade på läktaren. Det var nästan så jag fick rysningar”. Så där skrevs det på sociala medier. Tänk att en pandemi har fått oss att glömma så pass mycket. Nu har det lättats på restriktionerna. Det är tillåtet med publik på konserter och sportevenemang. Vi får samlas i begränsad mängd även om det är långt från så många som arrangörerna vill ha. Det är okej att jubla, applådera, busvissla, ropa och skrika. Vi får till och med sitta ute lite längre på restaurangerna under sommarkvällarna. Oj, vad vi har längtat efter det.

Sverige befinner sig i en rejäl omstart och sällan har det funnits så mycket förväntan i luften. Ett första steg mot en ljusare och mer normal tillvaro. Det här är en kraft i samhället som inte ska underskattas. Många är sugna på att uppleva saker. Gå på evenemang. Konsumera kultur. Bio, teater och konst. Se sitt favoritlag live. Stå i publiken och sjunga med till favoritartister på scenen. Tänk vad många som längtat efter det.

Annons

Annons

Hälften av den vuxna befolkningen har fått första sprutan.

När många vill uppleva och göra saker samtidigt innebär det mycket pengar i omlopp. Företag, speciellt inom besöksnäringen, får en chans att öppna upp på allvar igen. Det finns ett stort uppdämt behov av att umgås, äta, resa och uppleva. Nya intäkter räddar jobb, gör att många företag kan återanställa, kanske nyanställa. Det minskar arbetslösheten. Ekonomin blir bättre. I veckan kom en rapport från OECD, industriländernas ekonomiska samarbetsorganisation, som visar att Sveriges ekonomi återhämtar sig snabbare än väntat. Bra och efterlängtat besked.

Vaccineringen har äntligen kommit igång efter en lång och trög start. Vissa län vaccinerar redan från 18 år. I Örebro län har hälften av den vuxna befolkningen fått första sprutan. En fjärdedel har vaccinerats en andra gång. Dödstalen sjunker och antalet som vårdas på sjukhusen i Sverige blir allt färre. Vaccindoserna blir allt större. Vad vi har längtat efter att få läsa om det.

Många kommer att återvända till arbetsplatsen.

Många pratar om vad som kommer att hända efter pandemin. Hur kommer människor bete sig? Vad kommer att förändras jämfört med hur allting var innan krisen bröt ut? Många kommer att återvända till att arbeta på arbetsplatsen i höst även om hemarbete kommer att förekomma på vissa företag. På NA och många andra arbetsplatser kommer vi att arbeta tillsammans i höst igen. Oj, vad vi har längtat efter det.

Framförallt fick vi i veckan höra statsepidemiolog Anders Tegnell säga att han ser en "väldigt tydlig och stabil nedgång i antalet smittade". Hur mycket har vi inte längtat efter de orden.

Lolita Pop återförenas på Frimis i Örebro hösten 2019.

Bild: Robban Andersson

Till toppen av sidan