Annons

Annons

Annons

Örebro

Debatt
Dags att demokratisera Örebros studentkår

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Karin Mäki-Kala, ordförande Liberala Studenter Örebro, skriver om den demokratiska bristen hos Örebro studentkår.

Annons

Örebros studentkår är långt ifrån demokratisk. Grunden för demokrati och politik är konflikt. Möjlighet till att gå i polemik med varandra och hitta gemensamma nämnare. Något som idag inte är möjligt i Örebro universitets beslutande organ. Studenter har ingen möjlighet att representeras. Därför vill Liberala studenter demokratisera kårfullmäktige.

Örebro kårfullmäktige är lika demokratisk som DDR. Om det inte finns möjlighet för nya kårpartier att ta sig in i kårfullmäktige och mandaten är förutbestämda, då är det ingen demokrati. Det är lätt att anta att detta system är minst sagt tveksamt ur ett demokratiskt upplägg men även väldigt opraktiskt om man vill göra en faktiskt förändring.

Det bör väl ändå vara upp till de som röstar hur mandatfördelningen efter valet ska se ut?

Annons

Annons

Kåren ska kunna var studenternas fackförbund, hembygdsförening och skolinspektion samtidigt. Kårens enda uppdrag är att säkerställa en bra studietid för alla studenter genom att representera dem. Studenter ska kunna känna sig representerade. Något som studenter idag inte gör, eftersom att man inte kan rösta på en representant överhuvudtaget.

Kårsektionerna får gärna vara kvar, men då som ett kårparti utan några förbestämda mandat i fullmäktige. Det bör väl ändå vara upp till de som röstar hur mandatfördelningen efter valet ska se ut?

Liberala studenter föreslår att medlemmar i Örebro studentkår ska får rösta på vem de vill. Radikalt, eller hur? En simpel lösning för att demokratisera Örebros studentkår. Två starka fördelar från nuvarande system är för det första studenter inte begränsas till en kårsektion utan kan gå samman med andra studenter för att driva enhetlig studentpolitik. För det andra studenter får bättre koll på vad de faktiskt väljer. Om man vill ha förändring i kåren är det med nuvarande system omöjligt att verkställa det för du vet faktiskt inte alltid vad du röstat på, eller snarare, hur du kan rösta bort något.

Demokrati och fria val måste bli en självklarhet även på Örebro universitet.

Fri och digitaliserad studentlitteratur, hyrestak på studentbostäder eller fler lunch ställen är saker studenter hade kunnat rösta om istället för att automatiskt antas stå för de saker ens kårsektion står för. Kåren är inte bara till för att arrangera aktiviteter och dela ut rabatter, de ska ställa krav på maktaktören universitetsledningen.

Annons

Alla ska kunna engagera sig politiskt och känna att de kan göra skillnad, även Örebros studenter. Därför måste vi arbeta för att öppna kåren för fria val. Demokrati och fria val måste bli en självklarhet även på Örebro universitet. För att alla ska kunna känna sig representerade. Alla ska kunna engagera sig politiskt. Inget ska begränsa studenters möjlighet till förändring.

Karin Mäki-Kala

ordförande Liberala Studenter Örebro

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan