Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Ja till sänkt rösträttsålder!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Miljöpartisterna Camilla Hansén, Katarina Folkeson. Mats Gunnarsson och Marcus Willén Ode skriver om att sänka rösträttsåldern.

Annons

Replik

Tack, uppropet ”Större demokrati”, för er debattartikel om att låta 16- och 17-åringar rösta (på NA Debatt 25 maj). Som ni påpekar i artikeln är det inte ett helt nytt förslag. Det har talats om nu och då under de senaste åren. För oss i Miljöpartiet är frågan inte ny, utan finns i vårt partiprogram och i vårt valmanifest. I oktober 2019 lämnade vi i Miljöpartiet in en motion till Örebro kommunfullmäktige, som föreslår att Örebro kommun borde ansöka om att få bli testkommun med rösträttsålder 16 år inför kommunalvalet 2022. Vi har också drivit frågan i Region Örebro län och andra kommuner i länet.

Vi instämmer med alla argument som ni skriver i er debattartikel, och vi vill också påpeka att medelåldern för förstagångsväljare i dag är 20 år. Det är en hel del personer som inte får rösta i kommunala förrän de är en bit över 21 år. Att ge unga under 18 år rätt att rösta är inte samma sak som att ge dem körkort eller rätt att söka vapenlicens. Det är rätten att avge sin åsikt i ett demokratiskt val. Sverige anser att 15-åringar är juridiskt ansvariga för sina handlingar och kan sättas i fängelse, de får ta ett jobb och hantera sina inkomster, men de får inte chansen att rösta.

Annons

Annons

En sänkning skulle ge fler inflytande över politiken och innebära att medelåldern för förstagångsväljare blir 18 år istället för 20, som den är nu.

Inför de allmänna valen nästa år är det viktigt att samla alla krafter för att värna vår starka demokrati i Sverige. Vi vet att många ungdomar är engagerade och kunniga i samhällsfrågor. Och det är inte bara de ungdomar som höjer sin röst för till exempel klimatet eller demokratin som ska höras - alla unga ska kunna rösta till våra folkvalda parlament. Det är framtiden för dem alla som står på spel. Kommuner beslutar om ungdomars skolgång och regioner om deras möjlighet att förflytta sig med hjälp av kollektivtrafik. Och klimatpolitiken avgör hela nuvarande och kommande generationers framtid. Ändå saknar ungdomar inflytande över lagstiftning och budgetarbete.

Miljöpartiet vill därför sänka rösträttsåldern till 16 år. En sänkning skulle ge fler inflytande över politiken och innebära att medelåldern för förstagångsväljare blir 18 år istället för 20, som den är nu. Vi ville att Örebro kommun, helst hela Örebro län och regionen, skulle låta 16- och 17-åringar rösta redan i valet 2022. Eftersom det ännu inte är möjligt att vara försökskommun ställer vi nu in siktet på 2026 istället. Att göra en lagändring i kommunallagen, som reglerar kommun- och regionfullmäktige, kräver inte samma process som att ändra grundlagen. Därför borde det vara möjligt att ändra rösträttsåldern i kommun- och regionvalen redan nästa mandatperiod, så länge den politiska viljan finns.

Annons

Annons

Det är dags att ge ungdomarna en verklig och viktig röst för deras egen framtid. Och till dig som får rösta i nästa val – tänk på barn och ungas framtid när du går till vallokalen.

Camilla Hansén (MP)

riksdagsledamot från Örebro län med ansvar för demokratifrågor

Katarina Folkeson (MP)

oppositionsråd i Örebro och språkrör för Gröna Studenter

Mats Gunnarsson (MP)

regionråd i opposition

Marcus Willén Ode (MP)

ledamot i Örebro kommuns valnämnd

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy