Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Anders Nilsson
Rånvågen mot äldre i Örebro: ”Det här gör mig så arg. Ingen ska behöva vara rädd för att gå ut”

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

Flera äldre personer har på senare tid attackerats på öppen gata i Örebro. Plötsligt dyker en rånare upp som sliter loss halskedjor från kvinnors halsar. En drabbad gick med rollator. En var 95 år. Det här gör mig så arg. Dels för det fega tillvägagångssättet. Men framförallt för den kränkning det innebär för kvinnorna. Ingen ska behöva vara rädd för att gå ute när det är ljust i centrala Örebro. Men just den här typen av brottslighet får konsekvensen att en del stannar hemma. Eller väljer att inte bära den där halskedjan de fått av sin käresta eller av sina barn.

Bara skjortan blev söndersliten.

Smyckesrån är vanligt förekommande i stora turiststäder runtom i Europa. Jag blev själv utsatt för samma sak när jag och min fru kom gåendes på en gata i Barcelona för tio år sedan. Runt halsen vilade en guldkedja som jag fick av mina föräldrar för nästan 30 år sedan. På en tvärgata till den stora och världsberömda boulevarden Ramblas, dök en ung man upp från ingenstans och hans hand träffade min strupe i ett försök att greppa tag om min halskedja. Som en reflex slog jag bort hans arm och han lyckades inte få med sig kedjan. Bara skjortan blev söndersliten. Senare förstod jag att en medhjälpare hade sett när vi kom gåendes och noterat att jag hade en halskedja runt halsen, ringt rånaren en bit bort som stod färdig att attackera mig när jag kom gående. Det är så det oftast går till.

Annons

Annons

Därför lider jag med kvinnorna som utsatts för rånen i veckan.

Många har nog blivit utsatta för det som kallas vardagsbrottslighet. Själv har jag blivit bestulen både på en bil och en båt. Känslan är alltid densamma. Först har jag blivit arg. Riktigt arg. Sedan har ilskan övergått i någon slags sorg. Jag har blivit ledsen över det som saknas men kanske mest kränkt över själva händelsen. I Barcelona slutade alltihop med ett rånförsök och en trasig skjorta. Ändå kändes det så kränkande att någon försökte ta något som betyder så mycket för mig. Något personligt. Därför lider jag med kvinnorna som utsatts för rånen i veckan. Jag kan verkligen förstå hur de känner. Hoppas verkligen polisen får tag i förövarna.

Våra äldre måste kunna ha en vardag utan att hela tiden behöva vara rädda.

Just bedrägerier mot äldre blir allt vanligare. Det har NA skrivit många artiklar om på senare tid. Vi har berättat om personer som lurats att investera sina sparpengar i till exempel kryptovalutan bitcoin och som senare blivit av med alla sina pengar.Vi har också berättat om ligor som ringt upp äldre och sagt att de ringer från en bank och sedan förmått de drabbade att lämna ifrån sig sitt bank-id.

Just brottslighet där förövarna medvetet väljer att söka upp och lura äldre personer upprör. Våra äldre måste kunna ha en vardag utan att hela tiden behöva vara rädda och titta sig bakåt över axeln. Eller att varje gång telefonen ringer behöva misstänka att det är en bedragare. Det måste vara en rättighet att vara trygg i vårt samhälle.

Annons

Bild: Johan Nilsson/TT

Till toppen av sidan