Annons

Annons

Annons

Askersund

Insändare
Flera fridsstörare i Vätterns skärgårdsidyll

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vattenskotrar som far fram i full fart är ett av flera störningsmoment i Vätterns norra skärgård.

Bild: Arkivbild

Annons

I den bästa av världar fråntas Länsstyrelsen i Örebro ansvaret för norra Vätterns skärgård. Länsstyrelsen skriver vackert om skärgårdsområdet på sin hemsida, under perioden juni till augusti bör informationen klassas som falsk marknadsföring. Den som ger sig ut i skärgården en helg i hopp att uppleva lugn och ro eller en övernattning i en tyst vik med ren natur riskerar blir grymt besviken. Istället möts man av båttrafik i tid och otid, gärna i hög fart med begränsad hänsyn till vid land ankrade båtar.

Annons

Annons

För att optimera störningen tillkommer ett evigt åkande på vattenskotrar fram och tillbaka, helst där de åkande tror de väcker beundran hos omgivningen. Ända in i Askersunds fartbegränsade område pågår åkandet av barn, ofta i åldern 12-50 år.

På flera öar är det skräpigt eftersom det finns en skev bild av att sopor skapar ”hemkänsla”. Inför hastighetsbegränsning i hela skärgårdsområdet och hänvisa skotrarna till söder om skärgården. där kan de åka i mil utan att störa, säkert kommer de en bit förbi Jönköping om bara farten är hög nog.

Kanske kan Västra Götaland överta ansvaret för skärgårdsområdet? Med tanke på verksamheten längs västkusten och en stor del av Vänern har de troligen den erfarenhet den kompetens norra Vätterns skärgård förtjänar och som krävs. Tyvärr gäller det samma för Polismyndigheten i Örebro län. Inte heller de har den kompetens eller utrustning som krävs för att övervaka området. Polisen i Örebro län kan i bästa fall hejda en ankrad båt.

”Båtsman”

Örebro

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan