Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Anders Nilsson
Många skäl att inte göra ingenting i sommar: "Det finns en hel del att se fram emot"

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Foto: Julio Munoz/TT

Annons

När jag skulle gå på semester förra året skrev jag en krönika om hur viktigt det är att inte göra någonting på sin semester. Att ta dagen som den kommer. Då var jag liksom många andra trötta på pandemin. Vi längtade till att det skulle vara över. Då, mitt i sommaren, såg vi också ljuset i tunneln. Smittspridningen gick ned och färre vårdades på sjukhus. Vi var många som tänkte att det nog snart skulle vara över. Men oj vad fel vi hade. Hösten hann knappt börja innan det var dags för den tredje vågen av smitta. Restriktionerna blev ännu tuffare och för första gången någonsin blev det en julaftonskväll utan nära och kära. Som en påminnelse om att allt inte är som det brukar vara.

Med några timmar kvar till semestern denna sommar längtar jag nog ännu mer efter att inte göra någonting. Det som vi trodde var slutet på pandemin för ett år sedan blev istället starten på ytterligare ett år med covid -19. Samhället har varit under stark press. Människor har fått anpassa sig efter restriktioner och rekommendationer. Arbetsplatser har varit halvtomma. Många har jobbat hemma. Det har varit en splittrad tillvaro och det kanske är det som har påverkat både humör, ork och uthållighet. Därför är årets semester så efterlängtad.

Annons

Annons

Bäddat för en ny blågul fotbollssommar

En viktig skillnad jämfört med förra året är att det finns en hel del att se fram emot i sommar. Till exempel ska allt som ställdes in i fjol arrangeras i år istället. Fotbolls-EM pågår för fullt och efter Sveriges VM-succér 2018 och 2019 är det bäddat för en ny blågul fotbollssommar. Det var visserligen inte vackert att se Sverige totalt utspelat av Spanien i veckan men det gav oss en viktig poäng. Nu kan allt hända. Bollen är rund och Alexander Isak får sitt stora genombrott. Senare väntar OS för damlandslaget.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Svenska damlandslaget är favoriter inför OS i Tokyo senare i sommar.

När dammet från fotbollsplanen lagt sig efter fotbollsyran är det dags för OS i Tokyo. Ett år försenat. Här finns massor av medaljchanser, inte minst i friidrotten, där Sverige har något riktigt stort på gång. Kanske får vi uppleva samma succé som för 17 år sedan då Sverige vann tre OS-guld i friidrott inom ett dygn vid OS i Aten. Christian Olsson, Carolina Klüft och Stefan Holm hette guldhjältarna då. Nu handlar det om Armand Duplantis, Daniel Ståhl och gångaren Perseus Karlström.

Foto: Claudio Bresciani / TT Miss Li framträder i Humlehagen i sommar.

Annons

En annan sak att se fram emot är att samhället sakta börjar öppna upp i sommar. Det innebär många konserter och en och annan sommarteater. I Örebro och länet kan vi i sommar bland annat se Chris Kläfford, Loreen, Miss Li, Måns Zelmerlöv, Pernilla Andersson, Mikael Rickfors, Jill Johnson och Moneybrother. Listan är lång på kända artister som kommer till länet. Lerbäcks teater och Stadra teater öppnar upp och det går att se revy i Wadköping.

Annons

Foto: Anders Wiklund/TT Helen Sjöholm är gästartist på NA:s Önskekonsert i Stadsparken.

NA bjuder in till Önsekonserten den 14 augusti. Svenska Kammarorkestern spelar i Stadsparken. Gästartist är Helen Sjöholm. Första och andra året kom över 6 000 personer. I fjol sändes konserten digitalt och 9 000 lyssnade. Hur många vi blir i år avgör Folkhälsomyndigheten. På konserten kommer också Årets örebroare Gunlög Rasmussen att få ta emot sitt pris.

Det finns med andra ord flera anledningar till att inte bara göra ingenting i sommar.

Foto: Julio Munoz/TT Alexander Isak snurrar upp flera spanjorer samtidigt i fotbolls-EM.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy