Annons

Annons

Annons

krönikaÖrebro

LENA RÅDSTRÖM BAASTAD (s): När unga män i Oxhagen och Vivalla skjuter på varandra – då duger inga enkla recept

Samtidigt som studenterna rusar ut från skolan för att ta för sig av livet, arbetsmarknaden och världen finns det också en annan verklighet.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Minnesplats efter ett mord i Oxhagen. Så länge som nyrekryteringen till de kriminella gängen fortsätter är det svårt att bryta gängskjutningar och allt som kommer i dess kölvatten, skriver Lena Rådström Baastad (S).

Bild: Gabriel Rådström

Annons

I Varberga, Oxhagen och Vivalla skjuter unga män varandra till döds. Polisen utreder och tar misstänkta i förvar. Kommunen gör insatser för att bryta nyrekryteringen och stärka arbetet med snabba insatser mot narkotika samtidigt som regeringen skärper lagar och straff.

Jag förstår krav på hårdare tag, tuffare poliser och militära insatser.

Det är lätt att tänka: Politikerna gör inget. Även om det inte är sant är den tunga kriminella verksamheten ett faktum. Som så många andra känner jag frustration och vanmakt över utvecklingen. Jag förstår krav på hårdare tag, tuffare poliser och militära insatser.

Alla förstår problemet med stadsdelar där en majoritet är arbetslösa, invandrade och asylsökande. Det är stadsdelar där många bor i samma lägenhet och skolorna har problem med studieresultaten. Där finns en uppenbar mylla för arga och våldsamma unga män som ser upp till äldre ännu mer våldsamma män.

Annons

Annons

Så länge som nyrekryteringen till de kriminella gängen fortsätter är det svårt att bryta gängskjutningar och allt som kommer i dess kölvatten. Jag blir allt mer säker på att det inte är enskilda insatser som gör skillnad – i stället handlar det om helheten. För att få resultat är det nödvändigt med samverkan inom Örebro, mellan olika delar av Sverige och över hela jordklotet.

Nyligen kunde vi läsa, på löpsedlarna, att polisen gripit 155 personer vid ett samordnat tillslag.

Kriminaliteten är numera internationell. För att få ett stopp på skjutningar, knivskärningar, hot och våld måste politiken, myndigheter och polisen jobba över städer och länders gränser. Nyligen kunde vi läsa, på löpsedlarna, att polisen gripit 155 personer vid ett samordnat tillslag. Det är ett resultat av internationellt samarbete. Förhoppningsvis leder denna och liknande insatser till att en rad framtida tunga brott inte blir av.

Det är bara genom att kapa toppen och samtidigt botten på våldspyramiden som det blir bättre. De som nu är tungt kriminella började inte med grova narkotikabrott. De har jobbat sig uppåt. Därför duger inte bara tuffa tag.

Jag vill hitta fler kloka idéer om hur näringslivet och föreningslivet kan bidra så att fler känner sig behövda.

Annons

Jag vill ha fler smarta lösningar som gör att pojkar går i skolan i stället för att hänga på stan i fel sällskap. Jag vill höra fler kreativa förslag om hur delaktighet och inflytande ska öka för grupper som i dag lever på sidan av. Jag vill hitta fler kloka idéer om hur näringslivet och föreningslivet kan bidra så att fler känner sig behövda.

Det är viktigt att inte backa och ge vika. Det ska vara hårda tag mot illdåd men för mig handlar det också om att komma ihåg människorna. Ingen mamma eller morfar drömmer om att deras barn eller barnbarn ska bli kriminell, fara illa och dö i en blodig uppgörelse.

Egentligen finns det bara en väg att nå framgång: Sluta göra det som inte fungerar och göra mer av det som ger resultat.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan