Annons

Annons

Annons

Lars Ströman

ledare liberal

Lars Ströman
LARS STRÖMAN: Ett svenskt säkerhetsintresse att skicka vaccin till Taiwan

Nu är problemet inte längre att få vaccindoser till Sverige, utan vad vi ska göra av alla vaccindoser vi får. Då är det till exempel ett säkerhetspolitiskt intresse för Sverige att se till att någon miljon doser går till Taiwan.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är liberal.

USA har skickat 2,5 miljoner doser vaccin till Taiwan. Även för Sverige är det ett intresse att stödja Taiwan under coronakrisen.

Bild: TT

Annons

Demokratin Taiwan ropar nu efter vaccin. Landet har fått i storleksordningen fem miljoner doser, bland annat från USA och Japan. Vårt grannland Litauen har skänkt 20 000 doser till Taiwan.

Din dator, din telefon och även andra apparater som du betraktar som självklar skulle sluta att fungera utan elektronik från Taiwan.

Annons

Taiwan är landet som vi alla är beroende av. Vår industri behöver halvledare som tillverkas i Taiwan. Din dator, din telefon och även andra apparater som du betraktar som självklar skulle sluta att fungera utan elektronik från Taiwan.

Annons

Stormakten Kina gör allt för att Taiwan inte ska få några vaccindoser från de stora internationella läkemedelsföretagen. Helst skulle Kina se att Taiwan böjer sig och tar emot vaccin tillverkat i Kina. Men i Taiwan finns en utbredd misstänksamhet mot vacciner just från Kina.

Kina upprepar ständigt sina hot att invadera Taiwan – och den kinesiska krigsmakten (som lyder direkt under Kinas kommunistiska parti) har trappat upp sina provokativa övningar kring Taiwan.

För att göra en liknelse: Det är ungefär som om Putin ena stunden skulle hota att invadera Sverige – och nästa stund erbjuda ryskt vaccin. Det skulle nog inte tas emot med öppna armar av svenska folket.

Men stormaktens Kinas maktambitioner märks även i Sverige.

Taiwan ligger långt borta. Men stormakten Kinas maktambitioner märks även i Sverige. Journalister och demokratikämpar får ta emot hotfulla mejl av Kinas ambassad.

Här om dagen konstaterade förvaltningsdomstolen att det var rätt av Post- och telestyrelsen att utesluta det kinesiska företaget Huawei från det svenska 5G-nätet. Domstolen hänvisar bland annat till att både företag och privatpersoner i Kina har en långtgående skyldighet att samarbeta med den kinesiska underrättelsetjänsten. Och systemet med particeller gör det svårt att skilja mellan privata företag och den kinesiska staten.

Annons

Annons

Så det finns tre skäl för att Sverige nu ska stödja demokratin Taiwan under coronakrisen. 1. När en demokrati tvingas strida för sin frihet mot en diktatur, ska vi alltid stå på demokratins sida. 2. Det är ett svenskt säkerhetsintresse att stå emot Kinas ambitioner att få inflytande över exempelvis svenska medier. 3. Om vi ska bygga ut våra svenska 5G-nät är Taiwan en mer tillförlitlig partner än det kommunistiska Kina.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan