Annons

Annons

Annons

Örebro

Debatt
Hyrorna är redan för höga

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Statsminister Stefan Löfven (S) förlorade misstroendeomröstningen i riksdagen måndagen den 21 juni. Regeringen föll på förslaget om marknadshyror. Foto: Claudio Brescian

Annons

Efter många års avreglering av bostadspolitiken har hyrorna ökat, segregationen förvärrats och bostadsbristen är uppenbar. Nu kräver fastighetsägarna ännu högre hyror genom att börja införa marknadshyror. Centern och liberalerna drev deras krav i regeringsförhandlingar (januari 2019) och dessvärre fick de med sig regeringspartierna, S och MP, trots att de partierna gick till val på att inte införa marknadshyror.

Fastighetsägarna har länge drivit på för att stärka fastighetsägarnas maktposition gentemot hyresgästerna. Därför gick de till EU-domstolen för att tvinga riksdagen att försvaga allmännyttan och att tvinga de allmännyttiga bostadsföretagen att höja hyrorna. Fastighetsägarnas plan var givetvis att pressa upp allmännyttans hyresnivåer för att på så sätt kunna höja sina egna hyresnivåer och därmed vinstnivåer. Och de lyckades! 2010 beslutade riksdagen om en försvagning av allmännyttans roll och en urholkning av det skydd mot oskäliga hyreshöjningar som lagen tidigare gav.

Annons

Annons

Stödet till byggande av nya hyreslägenheter gick Fastighetsägarna emot. Jag tycker att det visar att det är inte ökat byggande som Fastighetsägarna vill ha utan just högre hyror

Ett väldigt konkret exempel på vad lagändringen innebär är mycket stora hyreshöjningskrav vid ombyggnationer. Däremot gav den lagändringen inte flera nya bostäder. Tvärtom ökade bostadsbristen kraftigt åren efter riksdagsbeslutet 2010.

Den ökning av byggandet av nya hyreslägenheter som vi sett de senaste åren är ett resultat av det statliga investeringsstöd som infördes 2016. Stödet till byggande av nya hyreslägenheter gick Fastighetsägarna emot. Jag tycker att det visar att det är inte ökat byggande som Fastighetsägarna vill ha utan just högre hyror.

Om fastighetsägarna får fortsatt inflytande så gäller marknadshyra inte bara nyproduktion, läs vad de skriver i sin rapport om en ny hyresmodell! Där står bland annat ”De lägre hyresnivåerna i det äldre beståndet blir därmed också ett hinder för nyproduktion av hyresrätter.” Det betyder att om de ska kunna ta ut de marknadshyror i nyproduktionen som de vill så måste alla hyror höjas! På den punkten tror jag de kan ha rätt och bland annat därför ska vi kämpa mot marknadshyror.

Låt inte Fastighetsägarna styra de förhandlingar som kanske kommer att vara avgörande för den framtida bostadspolitiken.

Annons

I Finland tog det fyra år att gå från marknadshyra ”bara” i nyproduktionen tills det gällde hela hyresmarknaden.

Annons

Nu är det viktigt att vi alla visar vad vi tycker om bostadspolitiken, byggandet och hyrorna. Låt inte Fastighetsägarna styra de förhandlingar som kanske kommer att vara avgörande för den framtida bostadspolitiken. Därför måste Hyresgästföreningen framförallt satsa på att stärka opininonsarbetet mot marknadshyror.

Bostadsbristen måste bort, segregationen måste bekämpas och hyrorna måste vara rimliga och rättvisa. Marknadshyror är inte svaret på detta. De avregleringar som hittills genomförts och som ökat fastighetsägarnas makt har åt till precis motsatt håll.

Lars Bjurström

ordförande Hyresgästföreningen

Örebro-Lekeberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan