Annons

Annons

Annons

krönikaKumla

KATARINA HANSSON: 2003 hade Kumla 19 300 invånare – nu är det 22 000

När jag började som kommunalråd den första januari 2003 fanns inte smartphones, hemtjänstpersonalen bar fortfarande på nyckelknippor med nycklar till brukarna, Skogstorpsskolan var inte byggd och det bodde cirka 19300 personer i Kumla kommun mot dagens cirka 22000.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Under de år som Katarina Hansson varit kommunalråd har Kumlas befolkning ökat.

Bild: Alexander Lindhe

Annons

Jag fick då en fin möjlighet att växa in i det politiska uppdraget där starten skedde genom uppdrag där jag inte hade det yttersta ansvaret. 2013 fick jag sedermera det fina och ärofyllda förtroendet att som kommunstyrelsens ordförande leda det politiska arbetet i kommunen.

... det det skulle krävas att jag började engagera mig politiskt.

Mitt engagemang i politiken började i samband med min aktiva karriär inom fackförbundet Kommunal. Ganska snart kom jag dock till insikten att vissa saker inte gick att påverka ”endast” som facklig företrädare utan att det skulle krävas att jag började engagera mig politiskt.

Nu har jag haft förmånen att under en längre tid leda det politiska arbetet i kommunen. Jag har fått möjligheten att påverka och driva genom beslut med medborgaren i centrum.

Annons

Annons

För mig och mitt parti har det alltid varit en självklarhet att prioritera välfärden före skattesänkningar. Jag är både stolt och glad över att så mycket har hänt under mina år som kommunstyrelsens ordförande.

Kommunen har även lyckats skapa en skola där eleverna ökat sina studieresultat.

Exempelvis har Kumla haft en betydande tillväxt i antalet medborgare och företag. Detta har möjliggjorts tack vare att kommunen, redan innan jag tillträdde som kommunstyrelsens ordförande, köpt in mark som gav mig och övriga i majoriteten goda förutsättningar. Kommunen har även lyckats skapa en skola där eleverna ökat sina studieresultat.

Utifrån ett barnperspektiv känns det bra att barn nu ges rätten och möjligheten att få ha och behålla sin plats i förskolan oaktat om föräldrarna har ett jobb eller står som arbetssökande.

Äldre som har hemtjänst har i dag ett större inflytande över de insatser som erbjuds och kommunen har långsiktigt arbetat för att öka antalet heltider vilket lett till att Kumla nu ses som ett gott exempel i nationella jämförelser.

Vidare har en ny stadspark iordningställts, flera gröna områden för rekreation skapats och ett nytt välbesökt badhus byggts.

Allt för att kunna bibehålla en god kvalitet i våra verksamheter och säkerställa en bra arbetsmiljö för kommunens medarbetare.

Annons

I dag samarbetar vi även med flera kommuner för att ge bättre service till kommunens medborgare, men också för att efterlämna ett bättre klimat till våra barn och barnbarn. När behoven ökat har kommunens nämnder och dess förvaltningar fått förstärkta ekonomiska ramar. Allt för att kunna bibehålla en god kvalitet i våra verksamheter och säkerställa en bra arbetsmiljö för kommunens medarbetare.

Ovanstående exempel är endast ett axplock av vad som hänt under de senaste 18 åren i Kumla. Till detta vill jag även lägga till alla de fantastiska människorna jag fått möjligheten att möta under dessa år. Ett stort tack, till er alla för era bidrag till Kumla kommuns utveckling. Tillsammans gör vi underverk.

Katarina Hansson

Avgående ordförande i kommunstyrelsen i Kumla (S)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan