Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Insändare
Vi Liberaler är stolta över vårt LSS-arbetet

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Från vänster: Liberalerna Anders Karlsson, Johanna Reimfelt, Pia Delin och Dennis Ljunge.

Annons

Svar

Tack Sven-Peter Sörensson för din insändare i NA den 14 juni.

Det är med stolthet vi Liberaler driver och har drivit LSS frågor både nationellt och lokalt. LSS är en av svenska historiens största frihetsreformer, men kampen för alla människors rätt till goda levnadsvillkor är pågående. Liberalerna har under lång tid drivit frågan om att LSS ska återupprättas.

Att LSS skulle återupprättas var en av de viktigaste frågorna för liberalerna när vi gick in i Januariavtalet. Även om mer finns att göra har steg i rätt riktning skett, exemplvis som att se till att andning och sondmatning ska vara ett grundläggande behov. Det är inte en förändring som kommit av sig själv utan bland annat på grund av liberala politiker varit pådrivande i förhandlingar. Men det räcker inte, mer behöver göras vilket inkluderar att staten tar ett större grepp kring LSS där bland annat hela ansvaret för personlig assistansläggs på staten. Detta är viktigt för att skapa frihet, likvärdighet och en trygghet för den enskilde.

Annons

Annons

Lokalt i Örebro strider vi för att höja kompetensen hos medarbetare på LSS boenden som en del i att stärka tryggheten för de boende. Det räcker dock inte med att endast tillsätta resurser. Örebro kommun behöver också förbättra sitt systematiska kvalitetsarbete. Liberalerna driver också att det ska bli lättare att gå ifrån dagligverksamhet till fullvärdig medarbetare med lön, något som idag är svårt. Detta trots att deltagare på dagligverksamhet utför ett arbete som gynnar arbetsgivaren, Örebro kommun. Här måste Örebro bättra sig och utvärdera vilka som har en vilja och förmåga att röra sig ifrån dagligverksamhet till att bli medarbetare med lön

Vi håller med Sven-Petter att mer behöver göras för att leva upp till FN-konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (CRPD). Det är en viktig fråga och Sverige bör se över förutsättningarna för att konventionen ska bli svensk lag.

Vi är ett socialliberalt parti vilket för oss betyder att vi tror på individens möjligheter och förmågor men samtidigt anser att samhället ska ta ett stort ansvar. I ett liberalt samhälle tar vi hand om varandra och alla människor har rätt att få leva inte endast överleva. En röst på liberalerna är en röst för ett rättvist samhälle.

Johanna Reimfelt

Liberalerna Örebro kommun, 2:e vice ordförande Programnämnd Social välfärd

Dennis Ljunge

Liberalerna Örebro kommun, Ersättare Programnämnd social välfärd

Pia Delin

Liberalerna Örebro kommun, 2:e vice ordförande Funktionsstödsnämnden

Anders Karlsson

Liberalerna Örebro kommun, Ledamot Funktionsstödsnämnden

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy