Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dödskraschen vid Örebro flygplats

14.00: Så ska de avlidna i flygolyckan hedras i Stadsparken – NA sänder direkt

Tal, musik och en tyst minut till minne av de nio som omkom i den tragiska flygkraschen.

På torsdagseftermiddagen arrangeras en öppen minnesstund i Stadsparken – en chans för alla att minnas och sörja.

– Jag kände väldigt starkt att vi behöver samlas, känna sorg tillsammans och omfamna de anhöriga, säger landshövding Maria Larsson.

Bild: Nathalie C. Andersson, Henrik Brändh

Annons

Här ser du NA:s sändning.

Minnesstunden sker på dagen en vecka efter olyckan på Örebro flygplats där nio personer miste livet. Alla åtta hoppare var medlemmar i den lokala fallskärmsklubben och flera av de omkomna bodde i – eller hade koppling till Örebro län.

– Det är så många som känner med klubben, alla omkomna och deras anhöriga. Jag kände väldigt starkt att vi behöver samlas, känna sorg tillsammans och omfamna de anhöriga. Vi behöver visa att vi står med dem i sorgen, säger Örebro läns landshövding, Maria Larsson.

Maria Larsson, landshövding för Örebro län. /Arkivfoto

Bild: Henrik Brändh

Annons

Annons

Därför anordnar Länsstyrelsen i Örebro län tillsammans med Örebro fallskärmsklubb, Svenska kyrkan, Örebro kommun och länets övriga kommuner en gemensam minnesstund i Stadsparken i Örebro klockan 14-15 på torsdagseftermiddagen.

– Det är ett stort arrangemang med mycket säkerhetsaspekter att tänka på. Vi har framförallt haft de anhöriga i åtanke och vill göra det till en värdig stund för dem, säger Ylva Carlheim Gyllensköld, kommunikationschef hos Länsstyrelsen i Örebro län.

Minnesstunden är öppen för allmänheten och 600 personer kommer kunna delta på plats.

– Det är svårt att bedöma hur många som vill komma, men vi uppmanar alla att följa restriktionerna. Det är viktigt att ta hänsyn till varandra, hålla avstånd, ställa sig i de avsedda köerna och komma i god tid för att säkra en plats, säger Ylva Carlheim Gyllensköld.

Här vid Stadsparkens stora scen ska torsdagens minnesstund för de omkomna vid flygkraschen hållas. /Arkivbild

Bild: Nathalie C. Andersson

Många anhöriga till offren kommer också ta sig till Stadsparken.

– De kommer inte sitta samlat, utan vara utspridda i publiken. Jag hoppas de anhöriga ska känna sig omslutna och se att vi är många som delar sorgen med dem, säger Maria Larsson och fortsätter:

– Men det gäller för alla att visa respekt för de anhöriga. De är i sorg och de har inte valt att bli offentliga.

Annons

NA kommer att direktsända hela minnesstunden på na.se. Till skillnad från NA:s vanliga policy kommer den att vara öppen för alla att följa.

– Det är vårt bidrag till att hedra de omkomna och visa respekt mot de anhöriga eller vännerna som inte kan vara på plats i Örebro, säger Anders Uddling, nyhetschef och stf ansvarig utgivare.

Annons

”Jag hoppas de anhöriga ska känna sig omslutna och se att vi är många som delar sorgen med dem”, säger Örebro läns landshövding Maria Larsson. /Arkivfoto

Bild: Jerry Prütz

Fakta: Så här går minnesstunden till

► Var: Stadsparken, stora scenen, i Örebro.

► När: Torsdag 15 juli klockan 14.00-15.00.

► Programmet:

Musik: Violinisten Hans Elvkull och altviolinisten Linn Elvkull från Svenska Kammarorkestern spelar.

Sång: Martin Almgren med ackompanjemang av Jesper Hugosson samt Gunnel Sjöberg med ackompanjemang av Börje Ström.

Tal: Landshövding Maria Larsson, kyrkoherde Johan Svedberg, kommunfullmäktiges ordförande i Örebro kommun Jan Zetterkvist (S) och Jesper Bergstrand från Örebro fallskärmsklubb.

Sveriges regering representeras av Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning.

► Följ minnesstunden: Öppen direktsändning på na.se.

Uppmaning: Deltagare på plats får gärna ta med sig filtar och stolar då antalet sittplatser är begränsat. Det kan också vara bra att ta med sig vatten om det blir så varmt som väderprognosen visar.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy