Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Anders Nilsson
ANDERS NILSSON: En skandal som vittnar om stort förakt mot de äldre: "Avskyvärt och under all värdighet"

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Robban Andersson

Annons

Uselt!”, “Stor skandal!”, “Hur kan detta hända?”

NA:s avslöjande om vanvård av äldre på Berggården i Örebro har fått stor uppmärksamhet. Aldrig tidigare under mitt arbetsliv som journalist och utgivare har jag varit med om så starka reaktioner på en publicering. Jag har talat med flera anhöriga som berättat om missförhållanden, om bristande hygien, om brist på personal och om nära som tvingas ligga i sängen större delen av ett dygn. Anställda har ringt och vittnat om hur äldres underliv fotograferas för att dokumentera sår. De har skickat bilder på halvtomma kylskåp och berättar om en allmän brist på mat. Men också om hur ledningen använder fula ord och rasistiska tillmälen och om brister i medicinhanteringen.

Annons

Jag har också pratat i timmar med boende på Berggården som i förtvivlan och gråtandes beskrivit situationen. Speciellt ett samtal och en mening berörde mig extra mycket. “Jag kunde aldrig drömma om att jag skulle behöva gå hungrig varje dag”. Det är hemskt att behöva höra att äldre människor som slitit hela sina liv ska behöva bli behandlade på det här viset. Det är avskyvärt och under all värdighet. Speciellt i en verksamhet som finansieras med våra skattepengar och som borde ha en fungerande tillsyn.

Annons

Brinner det kommer räddningstjänsten och släcker.

I det svenska välfärdssamhället finns en tro på att vissa funktioner bara måste fungera. Brinner det kommer räddningstjänsten och släcker. Blir du akut sjuk kommer en ambulans och hämtar dig och kör dig till en fungerande akutmottagning. Äldrevården är också en sådan verksamhet. Vi tar för givet att den finns där och att de gamla får en bra och värdig vård. Den här gången har vi lyft på en stor sten och avslöjat riktigt allvarliga missförhållanden. Det fick Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att omedelbart göra en blixtkontroll av Berggården. Förhoppningsvis kommer det leda till en förändring.

Bild: Robban Andersson

Ett 40-tal olika källor ljuger inte.

Ledningen för Norlandia, som driver och ansvarar för verksamheten på Berggården, har varit sparsam med att kommentera NA:s avslöjande. Till en början ville inte kommunikationschefen prata med oss utan valde att svara via ett mejl. Häpnadsväckande med anledning av de allvarliga anklagelser som riktas mot bolaget. Först när ännu fler avslöjanden publicerades fick vår reporter prata med kommunikationschefen som då inte hade mycket att säga utan till och med satt och skrattade i samtalet. Efter fyra dagars publiceringar med allt fler röster som vittnade om vanvård och missförhållanden skickade däremot samma chef ett sex sidor långt mejl till mig som chefredaktör. Där förnekar företaget i stort sett alla anklagelser och ägnar istället en stor del av mejlet åt att misskreditera NA och vår personal. Vi fick minsann veta hur ett bra journalistiskt arbete ska utföras.

Men jag ska inte vara sämre utan kan också ge ett råd tillbaka till Norlandia. Gör om, gör rätt, men kanske mest av allt - se till att rätta till bristerna på era äldreboenden först innan ni kritiserar media. Vi gör bara vårt jobb och avslöjar denna skandal. En skandal som vittnar om ett stort förakt mot de äldre. För bristerna finns. Ett 40-tal olika källor ljuger inte.

Annons

Annons

Till toppen av sidan