Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Superbussarna i Örebro

Insändare
Örebro behöver minska fordonstrafiken

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det är ett stort arbete att bygga om för trafik med en snabbusslinje.

Bild: Peter Krejci

Annons

Ett stort tack till Örebros politiker för att ni tar beslut som kommer att bidra till minskning av koldioxidutsläppen! Att satsa på förbättrad kollektivtrafik är en av många åtgärder som måste göras för att nå Parisavtalets mål max 1,5 graders ökning av temperaturen på jorden.

Förändringar av livsstil och beteenden är ofta svårt och naturligtvis svårast för dem som måste göra störst förändringar. Tittar vi tillbaka i historien så möttes de krafter som ville modernisera samhället på olika sätt alltid motstånd från de grupper som på något sätt trodde sig hotade. De förändringar vi har framför oss kräver att vi tänker lite annorlunda mot idag. Vi måste värdesätta andra saker än vad vi är vana vid. Och vanans makt är stark!

Annons

Annons

Självklart måste personbil- och lastbilstrafiken minska i Örebro tätort. Av vägtrafikens utsläpp i Sverige kommer 67 procent av utsläppen från våra 4,9 miljoner personbilar (S. Edman). Med ett nytt trafiksystem ökar utrymmet för kollektivtrafik, cykling och gående och minskar för bilar.

När kollektivtrafiken i Örebro tätort byggs ut och förbättras kommer medborgarna att kunna åka buss i alla riktningar med både snabbgående turer och turer som stannar vid många hållplatser. Man ska inte alltid behöva åka via centrum för att nå sitt mål. Men självklart måste resandeströmmar alltid utvärderas för ett effektivt utnyttjande av våra begränsade resurser. Hållplatsernas placering måste också motsvara behoven liksom att biljettpriserna ska vara rimliga för de flesta medborgare.

Våra demokratiskt valda representanter i Fullmäktige beslutade i juni 2020 om en Hållbarhetsplan för Örebro kommun. Ett beslutet helt i linje med klimatmål fattade inom EU och FN. Det innebär att vi, var och en, ska minska våra utsläpp från cirka 11 ton koldioxid per person och år till ett ton! Rika släpper ut betydligt mer än de mindre bemedlade och måste därför ändra sin livsstil betydligt mer.

”Omställning på riktigt”

Örebro

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy