Annons

Annons

Annons

Annons

Pershyttans kulturreservat

Sommarsäsongen snart över – turistverksamheter börjar stänga ner: ”Jag tycker det har gått bra i år”

Sommarsäsongen börjar lida mot sitt slut. Det innebär att turistverksamheterna i Pershyttan stänger igen, en efter en. Smedjan hade sin sista visning förra helgen och i söndags avslutades de guidade turerna i området. Tågkaféet kommer också snart att bomma igen. Verksamheterna har inte varit sysslolösa i sommar.

Text: 

Bild: Malin Helenius

Annons

Det har varit liv och rörelse under hela sommaren i bergsmansbyn Pershyttan. Turistverksamheterna har haft att göra. När NA gjorde ett nedslag förra helgen märkte man fortfarande av sommarpulsen trots att säsongen snart är över. Det skiftande vädret var inget som hindrade turisterna från att åka ut på en tur till bergsmansbyn. Vissa besökare var inriktade på att lära sig mer om kulturreservatets historia medan andra var intresserade av smide och sen fanns det de som enbart tog sig till tågkaféet för energipåfyllning.

– Min son Alvin tränar mountainbike och idag kör vi i egen regi. Jag har fastnat för mountainbikespåren här i trakten. Igår cyklade vi i Nora och nu ville jag även passa på att se Pershyttan, säger Tomas Edström Andersen från Kolsva.

Annons

När Alvin och hans pappa Tomas Edström Andersen från Kolsva fick ett sug efter fika stannade de till och fikade på tågkaféet. Torbjörn Pettersson serverade kaffe, läsk, paj och glass.

Bild: Malin Helenius

Annons

Denna gång blev det ingen tur i själva bergsmansbyn. De var bara sugna på en fika. Det blev en kopp kaffe, läsk, glass och blåbärspaj innan de trampade vidare. Strax efter att de hade åkt anlände ett större cykelgäng från Almby IK. De skulle äta glass.

Glasspaus för cyklisterna från Almby IK. – I regel cyklar vi tillsammans varje söndag i tre till fyra timmar. Idag startade vi i Örebro och hade vägarna förbi Pershyttan och nu ska vi ta oss tillbaka över Kilsbergen, berättar Filip Eidemar. (Han står till vänster på bilden).

Bild: Malin Helenius

Det blev några minuters eneripåfyllning vid tågkaféet för Filip Eidemar, Magnus Pettersen, Gustav Enhörning ,Carl Enhörning, Adam Pettersen, David Stomberg och i täten Eric Wedin.

Bild: Malin Helenius

– Det här är ett mysigt och jättebra kafé. Det är annorlunda om man jämför med andra, säger Magnus Pettersen.

Det blev ingen långvarig paus. Efter bara några minuter fortsatte cyklisterna sin rutt. Nya gäster anlände och så rullade det på.

Torbjörn Pettersson, som driver tågkaféet för andra sommaren tillsammans med sin fru Sophie, hade fullt upp bakom disken. De lagar lunch och bakar allt fikabröd själva.

Det är andra sommaren som Torbjörn Pettersson driver tågkaféet i Pershyttan tillsammans med sin fru Sophie Pettersson. De är nöjda med sommaren. I snitt har de haft 125 gäster per dag sen juni fram till nu. De stänger den femte september.

Bild: Malin Helenius

– För oss är det viktigt att det mesta vi tillagar är närproducerat, säger han.

Torbjörn är nöjd och tycker att verksamheten har gått bra i år.

– Det hänger på vädret och vi har haft många fina dagar. I snitt har det varit 125 gäster per dag sen juni fram till nu. Vi har öppet torsdag till söndag. Vi stänger den femte september, säger Torbjörn.

Torbjörn Pettersson.

Bild: Malin Helenius

Annons

Annons

Många gäster har varit "hemestrande" svenskar men det har även kommit ett antal utländska. Han nämnde Norge, Tyskland och Holland.

Det lilla vita huset vid vägkanten är smedjan och den större byggnaden är hyttan i Pershyttan.

Bild: Malin Helenius

En bit bort från tågkaféet ligger smedjan som Nora Bergslags smidesförening har haft öppet varje söndag sen i midsomras. Förra helgen var sista omgången för den här säsongen. Det finns ytterligare en chans för besök i september under Ljusstråk för den som vill se hur smederna arbetar. Förra helgen var smederna Anders Hjulström och Stefan Sundström på plats vid 12-tiden för att tända ässjan.

När Stefan Sundström och Anders Hjulström jobbade i smedjan förra helgen blev det rekord i antal besökare. Det kom 41 stycken på tre timmar.

Bild: Malin Helenius

Förra helgen tände Anders Hjulström ässjan i smedjan. Det var sista omgången för sommarsäsongen. Det kommer dock en chans till för besökarna - i september under Ljusstråk.

Bild: Malin Helenius

– Det brukar vara ett 20-tal som kikar in för att se vad som händer här inne. Förr när hyttan var i gång användes smedjan som reparationsverkstad. Det här är en så kallad klensmedja. Det betyder att man inte smider några stora saker. Man använde släggor och hammare, inga maskiner, säger Anders.

Han fortsätter.

– Här tillverkades grejer som behövdes till stånggången, vattenhjulet och hyttan. Det kunde vara järnbeslag eller andra grejer som behövdes i verksamheten. Idag blir det bara en demonstration som visar hur det gick till. Vi ska göra krokar.

Annons

Här skapas en krok.

Bild: Malin Helenius

Anders Hjulström kommer från en smedsläkt. Hans farfars far var mästerhammarsmed. – Och det kan man inte kalla mig för, säger han med ett skratt. I bakgrunden syns smeden Stefan Sundström.

Bild: Malin Helenius

Annons

En av flera krokar som Anders Hjulström har tillverkat.

Bild: Malin Helenius

Anders och Stefan kallar sig för glada amatörer och tycker att smide är en rolig hobby. Stefan gillar att skapa och tycker det är intressant hur man kan forma järn.

– Förr tillverkade jag bland annat knivar, säger Stefan.

Stefan Sundström började med smide år 2000 och höll på i tio år men pausade sen i många år. Han tycker om att skapa.

Bild: Malin Helenius

Anders kommer från en smedsläkt. Hans farfars far var mästerhammarsmed.

– Och det kan man inte kalla mig för, säger han med ett skratt.

Han tillverkar enklare saker såsom ljusstakar, haspar och spiskrokar. Strax innan säsongsstängningen gjorde Anders en rolig upptäckt.

– Vi har ett nytt rekord i antal besökare. Det har varit 41 stycken här idag på tre timmar.

Nora Bergslags smidesförening har haft öppet smedjan varje söndag sen i midsomras, men nu är den stängd. För en vecka sen var smederna Anders Hjulström och Stefan Sundström på plats och tog emot besökarna.

Bild: Malin Helenius

Några av besökarna i smedjan deltog även på den guidade turen i området. Under hela sommaren har besökarna haft möjlighet att följa med på organiserade rundvandringar i bergsmansbyn Pershyttan.

Annons

– Jag har ett kul jobb. Det här är min tredje sommar. Jag kan ha fel men jag upplever att det inte har varit riktigt lika mycket folk på våra turer som tidigare år, säger guiden Lucas Johansson.

Lucas Johansson har guidat turister i bergsmansbyn Pershyttan under sommaren.

Bild: Malin Helenius

Han samlade ihop gruppen och utgick från besökscentret och fortsatte sedan vidare till åkergruvan, spelhuset, stånggången, domargården, masugnen och vattenhjulet. Turisterna uppskattade guidningen som pågick drygt en timma. Lucas briljerade med sina kunskaper och hade svar på tal när frågor dök upp.

Annons

Lucas Johansson berättar om åkergruvan för turisterna Krister Philipsson, Åke och Annika Palmqvist. Från staketet ser de gruvhålet och räls. Åkergruvan är 300 meter djup. Det är nästan lika djupt som Eiffeltornet är högt.

Bild: Malin Helenius

Det var stort intresse för kastlastaren som användes nere i gruvan för malmlastning. Krister Philipsson, Åke Palmqvist, Monika Philipsson och Annika Palmqvist inspekterade den noggrant tillsammans med guiden Lucas Johansson.

Bild: Malin Helenius

Guiden Lucas Johansson samlade turisterna Krister och Monika Philipsson och Annika och Åke Palmqvist runt kastlastaren.

Bild: Malin Helenius

Vad är det här för stensorter tro undrade Åke Palmqvist, Monika Philipsson, Krister Philipsson och Annika Palmqvist. Guiden Lucas Johansson lät dem gissa och under tiden passade de även på att lyfta på dem för känna hur tunga de var.

Bild: Malin Helenius

Turisterna Annika och Åke Palmqvist och Krister och Monika Philipsson och guiden Lucas Johansson kollade på förstorade originalfoton som är uppsatta Spelhusets fasad.

Bild: Malin Helenius

Annons

– Det har varit väldigt intressant och positivt. Genom att gå med en guide får man ut så mycket extra information. Jag har lärt mig en hel del. Jag är mest fascinerad av det stora vattenhjulet och domargårdens skorstenar med sina kronor på toppen, säger Annika Palmqvist från Mantorp.

– Det här är domargården. Ta en extra titt på taket. Ser ni kronorna på skorstenarna. Det var inte vem som helst som fick sådana, berättar Lucas Johansson.

Bild: Malin Helenius

I domargården bodde en domare som arbetade i Bergstingsrätten. Speciellt för detta hus är skorstenarna med kronor på toppen. Det var en statussymbol.

Bild: Malin Helenius

Detta är en skorsten med en krona på. Det finns tre stycken original i bergsmansbyn Pershyttan.

Bild: Malin Helenius

Rundvandringen i bergsmansbyn Pershyttan tog drygt en timma. Turisterna utgick från besökscentret och fortsatte sedan vidare till åkergruvan, spelhuset, stånggången, domargården, masugnen och vattenhjulet.

Bild: Malin Helenius

Annons

I den vita byggnaden till höger finns ett stort vattenhjul som är 11.2 meter. Från det huset utgår stånggången (röd anordning). Både vattenhjulet och stånggången fungerar.

Bild: Malin Helenius

Hennes make Åke fastnade mer för masugnen där tackjärnet tillverkades och åkergruvan som är den yngsta gruvan. De båda var lite upprymda efter turen. Detsamma gällde paret Monika och Krister Philipsson från Vingåker.

– Vi åkte förbi här förra hösten med husvagnen och stannade till. Jag gick runt och tittade lite. Jag gillar historia. Vi bestämde oss för att åka tillbaka till sommaren, säger Monika.

Alla guidade turer för sommarsäsongen är nu avklarade.

Guiden Lucas Johansson har guidat flera grupper under sommaren och nu är det färdigguidat. Annika och Åke Palmqvist från Mantorp och Monika och Krister Philipsson från Vingåker var en av de sista grupperna. De var mycket nöjda med turen.

Bild: Malin Helenius

Annons

Annons

Till toppen av sidan