Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Kulturkvarteret är ett kulturellt kärnuppdrag

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Längs Svartån ligger Kulturkvarteret i Örebro. Med de nybyggda delarna längst fram i bilden och konserthuset längre bak till vänster.

Bild: Gabriel Rådström

Annons

Kommunens och regionens Liberaler har skrivit om Örebros Länsmuseum. Det är en välmenande artikel även om den inte landar i den stora underliggande frågan, att museiförvaltningen gärna vill att Örebro kommun ska ge anslag till muséet. Självklart kan man diskutera fördelningen av de ekonomiska insatserna från kommunens respektive regionens sida till de regionala kulturinstitutioner som finns i Örebro. Att kommunen ska ta ett ännu större ekonomiskt ansvar för dessa är dock ingalunda givet men det är bra om frågan ses över. Gamla överenskommelser vittrar med tidens förändringar.

I centrum för den kommunala kulturnämndens intresse står dock givetvis den stora satsningen på ett kulturkvarter. Byggnaden är nu på plats och inflyttning av verksamheter pågår. Örebros kulturkvarter är ingalunda någon unik idé. I början av 2000-talet besökte jag Sundsvall och dess Kulturmagasin i som innehåller stadsbibliotek, muséer, arkiv med mera. En lysande idé tyckte jag redan då och påmindes om den när tankarna på Kulturkvarteret dök upp. Bakgrunden var också att både kulturskolans och stadsbibliotekets lokaler behövde en upprustning. Nu har även konsthallen fogats till Kulturkvarteret vilket så klart lämnat Länsmuséet lite ensamt i Slottsparken. Det finns därför all anledning att när Kulturkvarteret är inflyttat fundera över hur vi med skyltar/märkta leder och digitalt sammanbinder Kulturkvarteret med andra viktiga kulturinstitutioner i kommunen. Den kulturintresserade som står vid Kulturkvarteret ska givetvis inspireras att besöka och lätt hitta till Länsmuséet/Slottet och andra viktiga kulturinstitutioner. Även så om man går in digitalt. Det får inte finnas några infarkter i Örebros kulturella blodomlopp.

Annons

Annons

Stadsbiblioteket är en av de viktigare elefanterna i Kulturkvarteret och det har knappast undgått någon att detta med läsning och biblioteksverksamhet är inne i stora förändringar

Kulturkvarteret har tyvärr blivit mer ifrågasatt än nödvändigt, i en mindre förbittrad politisk tid så tror jag att det hade kunnat uppförts i en bredare politisk enighet. Om jag ser till kulturnämnden så har knappast något parti varit direkt avståndstagandet. I grund och botten tror jag att samtliga ledamöter känner att det här kan bli något riktigt bra för kulturlivet i Örebro. Sedan finns det och kan alltid uppstå olika problem.

Örebro är en delad stad med stora ekonomiskt fattiga ytterområden som i huvudsak finns väster om järnvägen. Det rikare Örebro ligger på öster där Universitetet allt eftersom sätter en allt starkare prägel på befolkningssammansättningen. På Öster byggs det så det knakar medan nya projekt på Väster har lite svårt att få sålt/uthyrt. Det är oerhört viktigt att medborgarna på Väster och i våra stora Öbo-områden också blir delaktiga i Kulturkvarteret. Häri finns en stor utmaning. Stadsbiblioteket är en av de viktigare elefanterna i Kulturkvarteret och det har knappast undgått någon att detta med läsning och biblioteksverksamhet är inne i stora förändringar. Om inte våra bibliotek ska förvandlas till glest besökta bokmuseer så behövs rejält nytänkande. Stadsdelsbiblioteken är kopplade till stadsplaneringsidén om ABC-städer som inte var fullt genomtänkt när den etablerades och som känns än mer vacklande i dag, åtminstone utanför storstäderna. En uppgift för kulturnämnden är helt klart att med det nya huvudbiblioteket på plats genomlysa och fundera kring filialverksamheten i själva staden.

Annons

Annons

Både SD och ÖP har ambitionen att bli regeringspartier i Örebro.

Lika glad som jag är över att kulturnämndens liberaler och moderater är goda ”kulturkvartersbröder”, lika ledsen och arg blir jag över att deras kommunalråds ständiga krypskytte mot Kulturkvarteret. ”Palats”, ”Slott” – ord för att väcka negativa associationer om ekonomiskt slöseri. Det är också då som de två Liberalernas artikel om att kultur är kommunal kärnverksamhet faller lite platt. Ni kanske ska börja med att övertyga era egna, tänker jag!

Det går inte heller att tänka bort Sverigedemokraterna (SD) och Marcus Allard-partiet. För SD i Örebro så slutar väl kulturen någonstans med Hjalmar Bergman, det mesta därefter betraktas väl som farlig och osvensk mångkultur och globalism. Örebropartiets kulturpolitik känns lika osäkert som Herr Allards humör. Vivallakullens konstverk Äppletanke är han emot och helst ska konstnärer arbeta gratis, så mycket har dock framkommit. Både SD och ÖP har ambitionen att bli regeringspartier i Örebro. Om Moderater och Liberaler vill vara i deras sällskap i kommunen och regionen, ungefär som på riksplanet, återstår att se. Men det vore en god väljarupplysning att ge!

Henry Pettersson

kulturnämndsledamot (S)

och aktiv i Wasa S-förening

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy