Annons

Annons

Annons

Annons

Larmet på Berggården

Debatt
Visselblåsare behövs för att avslöja missförhållanden

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Berggården i Örebro har hamnat i fokus efter det att flera missförhållanden på äldreboendet avslöjats.

Bild: Robban Andersson

Annons

Med anledning av kontroverserna kring Elgströmska, Ädelgården och nu senast Berggården: Örebro kommun har det retoriskt tilltalande dokumentet värdegrund och värdighetsgarantier för vård och omsorg. Beskrivningen med flertalet exempel ser ut att vara en garanti för värdighet och en service i toppklass, där ingenting ska fattas för att individen ska kunna leva ett innehållsrikt liv med individuellt anpassad kost och en uppsjö av olika aktiviteter utan att behöva oroa sig över ensamhet.

Annons

Annons

Ser man till interna rapporter så brukar nöjdheten vara okej. Där förekommer avvikelser presenterade på ett översiktligt sätt som ser oroande ut, men både personal och boende verkar trots allt generellt sett vara mer nöjda än missnöjda enligt enkäter som personalen hjälper vårdtagaren att fylla i. Det är förstås inte så lätt att kritisera personal och verksamhet när den man eventuellt kritiserar tittar över axeln.

Trots att allt ser ut att vara i ordning så vet vi att det under ytan finns en helt annan verklighet ...

När vi politiker gör verksamhetsbesök är där alltid rent och snyggt och vi försäkras om att personalen är handplockad utefter lämplighet och kompetens och att bara de som har ett genuint intresse av att vårda sina medmänniskor jobbar här.

Allt ser så bra ut sett till den välpolerade ytan.

Det har pågått en diskussion under flera år om att det behövs en ny visselblåsarfunktion. Det har inte hänt så mycket med den saken för allt är väl bra då ingen använder den? Sett till verksamheternas storlek så spelar det antagligen inte så stor roll om visselblåsarfunktionen skulle bli anonym på riktigt för verksamheterna är ofta så pass små att det blir praktiskt omöjligt att vara anonym i sin anmälan.

Trots att allt ser ut att vara i ordning så vet vi att det under ytan finns en helt annan verklighet där vardagen för både boende och personal är allt annat än vad som beskrivs inom kommunens värdegrundsdokument och värdighetsgarantier.

Annons

Annons

I ett välfungerande system hjälps man åt för att tillsammans göra det bästa möjliga av situationen och då är intern och extern kritik inte ett hot utan en förbättringsmöjlighet.

David Larsson (SD)

ledamot i Social välfärd

Lena Linden (SD)

ledamot i Hemvårdsnämnden

Annons

Annons

Till toppen av sidan