Annons

Annons

Annons

Örebro län

Debatt
MP: Nu är det dags att öka tempot i hbtqi-reformerna

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Pride är till lika delar en folkfest för att fira de framgångar som nåtts för hbtqi-personer, som en viktig plattform för politisk debatt kring de problem som kvarstår. Att festerna uteblir även i år innebär inte att kraven på politiska reformer stannar av. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Annons

1971, för 50 år sedan, ägde Sveriges första Prideparad rum Örebro. På skyltarna stod det ”Alla har lika värde”, ”Kärlek” och ”Kunskap raserar fördomar”. Att delta var modigt. Att delta var att vägra att leva ett liv i skuggan. Att delta var att kliva fram och kräva sina rättigheter.

Så här års brukar vårt land vanligen brista ut i färgsprakande Pridemanifestationer och 50-årsjubileumet hade säkert blivit en fantastisk folkfest på Örebros gator om vi inte behövt anpassa oss till pandemin. Pride är till lika delar en folkfest för att fira de framgångar som nåtts för hbtqi-personer, som en viktig plattform för politisk debatt kring de problem som kvarstår. Att folkfesterna uteblir även i år innebär inte att kraven på politiska reformer stannar av.

Annons

Viktiga reformer för transpersoner går alldeles för långsamt. Vi i Miljöpartiet tycker att det är hög tid att öka tempot.

Annons

►Inför ett tredje juridiskt kön. I dag osynliggör lagstiftningen icke-binära personer. Staten måste erkänna de som inte definierar sig som man eller kvinna, genom att införa ett tredje juridiskt kön.

►Gör om könstillhörighetslagen – dela den i två delar. Kontakt med vården ska endast behövas för att få just vård. Det bör vara helt upp till den enskilda att ändra juridiskt kön, utan kontakt med vården.

►Korta köerna till transvården. Köerna för könsutredning och könsbekräftande vård kan vara olidligt långa. Vi välkomnar att transvården nu ska specialiseras, så att kvaliteten på vården höjs och patientsäkerheten förbättras. För få vårdgivare ställer dock höga krav på att göra vården lika tillgänglig för människor över hela landet, därför krävs mer resurser.

Sverige ska bli ett land där alla människor kan vara den de är ...

Det offentliga måste vara ett föredöme när det gäller hbtqi-personers rättigheter och hjälpa till att påverka andra aktörer i samhället i samma riktning. Varje kommun i vårt län har ett ansvar för att alla, oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck, ska känna sig trygga och välkomna i alla verksamheter. I Region Örebro län infördes, när MP satt i majoritet, möjligheter att HBTQI-certifiera olika verksamheter. För att alla, oavsett vem en är, ska ges samma rätt till vård och behandling behövs kunskap, som den gedigna kunskap certifieringen ger. Men, här finns mer att göra, för precis som det stod på skylten i första Prideparaden – kunskap raserar fördomar.

Annons

Annons

Runt om i Europa vinner bakåtsträvande krafter mark – så även i Sverige. Men vi ska inte tillbaka. Vi ska fortsätta att ta fler steg framåt. Sverige ska bli ett land där alla människor kan vara den de är, ha makten över sina egna liv och leva i frihet och trygghet.

Märta Stenevi (MP)

språkrör och jämställdhetsminister

Emma Hult (MP)

hbtqi-politisk talesperson, riksdagsledamot

Monika Aune (MP)

ordförande MP Nora, ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Örebro län

Fredrik Persson (MP)

ledamot i regionfullmäktige, Region Örebro län

Andreas Tranderyd (MP)

ordförande MP Hallsberg, ledamot i Beredning för somatisk specialistvård och högspecialiserad vård, Region Örebro län

Stina Ståhl (MP)

ordförande MP Örebro, ledamot Jämställdhetsdelegationen i Örebro kommun

Camilla Hansén (MP)

distriktsordförande MP Örebro län, riksdagsledamot

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan