AnnonsÖrebro läns bildningsförbund

Studieförbunden står redo efter pandemin: "Ibland får man till och med vänner för livet"

Folkbildningen är viktig både för demokratin och för människors välmående, men coronapandemin har satt käppar i hjulet för många av landets studieförbund. I Örebro län har man hittat kreativa lösningar för att nå ut till deltagare och faktiskt även locka nya.

Birgitta Wallbom, Studieförbundet Vuxenskolans folkhälsorepresentant, anordnade utomhusaktiviteter i mindre grupper när det var som mest restriktioner för personer över 70 år.

I Örebro län finns elva studieförbund som har kurser och utbildningar i allt ifrån akvarellmålning till aktiesparande och digitala medier. Kristin Lundström, folkhälsokommunikatör på Örebro läns bildningsförbund, berättar att studieförbunden alltid har haft en stor positiv inverkan på folkhälsan.

– Möten mellan människor bidrar till gemenskap och ett rikt socialt liv. Ibland får man till och med vänner för livet. Studiecirkeln skapar sociala kontaktnät där man får möjlighet att umgås och utvecklas tillsammans med andra, och den minskar också risken för ofrivillig ensamhet.

Kristin Lundström, folkhälsokommunikatör på Örebro läns bildningsförbund.

Verksamheterna spelar även en bärande roll för länets kulturliv och bidrar till att upprätthålla ett öppet demokratiskt samhälle, fortsätter hon.

– Studieförbunden bidrar inte bara med mötesplatser för kultur och gemensamma intressen, utan också forum för diskussioner där människor med olika bakgrund kan utbyta sina erfarenheter. I stället för att fastna i en polariserad debatt ger man varandra utrymme att verkligen prata, lyssna och reflektera på lika villkor.

De nya förutsättningar som coronapandemin förde med sig innebar stora utmaningar för länets studieförbund, konstaterar Kristin Lundström. Men i en vardag där det fysiska mötet mellan människor inte längre var möjligt var man tidigt ute med att hitta nya vägar för att kunna fortsätta sina verksamheter.

– Studieförbunden har varit otroligt flexibla och kreativa med att ställa om och finna nya sätt att nå ut. De har arrangerat promenader, telefonkedjor, haft digitala målarcirklar och zoom-konserter, som alla har varit väldigt uppskattade. Genom sin kreativitet har de hjälpt människor att hålla kontakten med varandra, så även om det har varit tufft och verksamheterna halverats har man funnits där för sina deltagare och även klarat att vända sig till nya.

Lova Strömberg och Linda Andersson jobbade som feriepraktikanter hos Medborgarskolan i somras och sjöng utomhus på olika äldreboenden i Örebro. Kulturen är viktig för dem som bor på olika boenden och den har blivit ännu viktigare i och med pandemin.

Följ Örebro läns bildningsförbund på Facebook för att se vad som händer hos dem

När samhället så småningom öppnar igen står folkbildningen redo att starta alla sina kurser på nytt – och på plats.

– Jag tror att det finns ett enormt uppdämt behov och en stor vilja att äntligen få träffas på riktigt, säger Kristin Lundström och fortsätter:

– De digitala verktygen har visserligen varit oerhört användbara för att upprätthålla verksamheten under pandemin, men alla cirklar passar inte det formatet och vissa deltagare vare sig kan eller vill medverka digitalt. Och det värdefulla fysiska mötet är nästan omöjligt att ersätta.

Ovan artikel är framtagen av Bonnier News Brand Studio och Örebro läns bildningsförbund och är ej en artikel av nyhetsredaktionen.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Nerikes Allehandas redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på [email protected]
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy