Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Anders Nilsson
KRÖNIKA: Allt fler vill påverka vad NA publicerar: "Det är ingen bra utveckling"

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Foto: Helena Landstedt/TT

Annons

Idag kommer kulturminister Amanda Lind till NA. Hon vill veta mer om hur vi som media drabbas av påtryckningar utifrån. Hur vi lyckas klara av att leverera en fri och oberoende journalistik samtidigt som organisationer, privatpersoner, stormakter och kriminella gäng försöker få oss att inte publicera saker eller att skriva på ett sätt som inte missgynnar dem.

På NA är vi förstås mycket hedrade över att kulturministern vill besöka oss. Men framförallt för hennes engagemang i tryckfrihets- och yttrandefrihetsfrågor. För nu behövs detta mer än någonsin. Fria medier som har rätt att granska makthavare är tyvärr ingen självklarhet längre. Sorgligt men sant. I Ungern, Polen och Ryssland är det inte en fri redaktion som bestämmer vilka nyheter som ska läsas upp i tv. Det gör i stället staten. En liknande utveckling finns i andra länder.

Annons

Annons

Kulturminister Amanda Lind besöker NA för att få veta mer om påtryckningar mot media.

Bild: Jenny Folkesson

Medarbetare har blivit uppsökta av kriminella som haft synpunkter

Diktaturen Kina har hittills stått för det mest häpnadsväckande angreppet mot NA och mot medier överhuvudtaget i Sverige. Tre gånger har ambassaden i Sverige försökt få oss att ändra eller ta avstånd från saker vi publicerat. Dessutom i mycket hotfulla ordalag. Det har även förekommit att medarbetare blivit uppsökta av kriminella som haft synpunkter på en artikel. Då och då svämmar våra mejlkorgar över av mer eller mindre organiserade kampanjer som startats av någon som inte är nöjd med vad vi publicerat. Ibland försöker arrangörer av ett evenemang att styra vår bevakning genom att vi ska skriva på ett kontrakt som omöjliggör en fri och oberoende journalistik.

I Sverige har vi världens äldsta tryckfrihetsförordning. En lag antagen och klubbad 1766 som reglerar rätten till det fria ordet. Något alla borde vara stolta över. Men inte ens här kan medier känna sig trygga. Dagens Media har gått igenom partiernas mediepolitiska program och motioner och konstaterar att det finns en hel del krav på förslag som skulle inskränka mediernas frihet och oberoende.

Medarbetare blivit uppsökta av kriminella som haft synpunkter

Annons

Sverigedemokraterna vill slå ihop public servicebolagen för att spara pengar. Partiet vill också begränsa presstödet. Kristdemokraterna vill också banta Sveriges Television, SVT och Sveriges Radio, SR och att deras uppdrag ska inriktas på samhällsinformation och högkvalitativ kultur. Moderaterna vill lägga ner Utbildningsradion, UR och skärpa kraven på SVT och SR genom en oberoende revision. Centern föreslår också en utredning av public service inför nästa tillståndsperiod. Regeringen lägger inom kort fram en lagrådsremiss om ändringar i tryck- och yttrandefrihetsgrundlagarna. Här finns begränsningar som kommer att försvåra journalisk verksamhet.

Annons

Ett talesätt är att makten, det vill säga politikerna, ska hålla en armlängds avstånd till media, ofta kallat den tredje statsmakten. Orsaken är att ett av medias viktigaste uppdrag är just att granska makten. Det är en sak att besluta om stöd. En annan att försöka påverka hur och till vad det ska användas. Ändå vill alla partier gärna ha händerna i syltburken och vara med och styra och ha åsikter om hur public service ska arbeta och hur mediestödet ska riktas. Det är ingen bra utveckling.

Foto: Helena Landstedt/TT

Annons

Annons

Till toppen av sidan