Annons

Annons

Annons

Lindesberg

Debatt
Rusta för solidaritet!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bilden är ifrån en demonstrion mot utvisningarna till Afghanistan i Östersund.

Bild: Denny Calvo

Annons

2015 genomfördes en av de bästa civilsamhällesinsatser som vårt land upplevt i närtid. Vi vill än en gång ta ett krafttag och visa att vi tror på alla människors lika värde! Alla ska med! Alla tillsammans i ett solidariskt samhälle bör vara målet för vår samhällsutveckling.

Vi ska inte tillbaka till det delvis mycket ansträngda kommunala, regionala och statliga, administrativa läget som rådde då. Tänk om vi nu i stället kan ta tillvara de erfarenheter vi gjorde och bygga vidare på den solidaritet och medmänsklighet som finns i vårt samhälle. Vi kunde då och det är inte för sent, att med dessa erfarenheter som grund, rusta för framtida flyktingströmmar och andra kriser. Om Migrationsverket fick bättre utbildning i folkrätt, mänskliga rättigheter, religionsfrihet och kunskap kan vårt land bli ett ännu säkrare land.

Annons

Annons

Vi kommer att se ett ökat problem med allt från extremväder till klimatflyktingar, förutom människor som flyr krig och förtryck.

Vi bör belysa och utveckla Migrationsverkets agerande gällande dess säkerhets bedömningar. Hur kunde myndigheten utvisa ungdomar till ett land, där en extrem talibanrörelsen, steg för steg tog över makten? Det inger oro och är förödande för unga människors framtid. Vi vill uppmana beslutsfattarna att ge de afganska ungdomarna permanent uppehållstillstånd. Alla är ju prövade och situationen i landet är nu extremt farlig för den som inte fogar sig.

MSB är också en myndighet som mera kan ta sig an sitt huvuduppdrag – att arbeta med säkerhet och beredskap – och göra medborgarna trygga i att vi har beredskap för olika stora kriser. Vi kommer att se ett ökat problem med allt från extremväder till klimatflyktingar, förutom människor som flyr krig och förtryck.

Sverige bör tillsammans med andra länder utveckla robusta system för att hantera kriser som krigs- och klimatflyktingar. I stället stänger vi gränser och pratar om volymer. Vi kan inte rädda hela världen men vi kan agera för att världssamfundet gör det tillsammans. Precis som i klimatfrågan och omställning till ett fossilfritt samhälle kan vi gå före i internationell solidaritet.

Annons

De internationella strukturerna finns – låt oss rusta dem för att stå beredda när kriserna kommer.

Bengt Storbacka

ordförande, styrelsen för Socialdemokrater för tro och solidaritet

i Örebro län

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan