Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Debatt
Kultur för en kommun – inte bara ett kvarter!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kommunens ansvar för kultur är större än att bara satsa på en arena. Det ska finnas möjligheter till kulturutövande över hela Örebro kommun.

Bild: TT

Annons

Svar

... till Henry Pettersson (S), NA 25 augusti.

Nej, Kulturkvarter är inte en kärnfråga. Däremot är kultur en kärnfråga för Liberalerna. För oss handlar kultur mer om innehåll än betong. Det gäller skolor likväl som kulturhus. Vi har faktiskt många kulturhus i Örebro kommun. Alla kulturhus och all kulturverksamhet är viktig för Liberalerna.

Jag har hela tiden uttryckt oro för att om man bygger för svulstigt och dyrt så räcker inte resurserna till innehåll och aktiviteter. Till exempel kultur på landsbygden, i bostadsområden, till fria teatrar, till fria musikskolor och till skol- och folkbibliotek. Kultur för alla kan inte centraliseras. Kultur över hela Örebro kommun är viktigt.

Annons

Annons

Det borde vara en större jakt på bredd och mer kultur i hela Örebro kommun.

Vi Liberaler kommer hålla stenkoll på er så ni inte slutar ge bidrag till kulturföreningar eller igen höjer kulturskolans avgift. Många örebroare skulle, som mig, kalla Kulturkvarteret som onödigt dyrt och mer likt ett palats. Det är inte en tävling att bygga stort och dyrt. Det borde vara en större jakt på bredd och mer kultur i hela Örebro kommun.

Vi kommer att stötta beslut om att från centrala medel flytta resurser till att betala Kulturkvarteret för att verksamheten inte ska drabbas. För vi tänker inte stå bakom beslut att sänka kvaliteten på innehållet för att betala hyran. Tänk om vi kunnat bygga enklare då kanske örebroarna fått mer kultur och mindre betong.

Sen måste jag säga att det är ledsamt att höra en ledamot i Kulturnämnden föra fram retoriken, satsar ni inte som oss så satsar ni inte på kultur. Så fel! Vi Liberaler har alltid värnat kulturen eftersom vi tror att våra satsningar kan starta resan så att fler blir kulturkonsumenter och kulturutövare. Det i sig grundar för bättre hälsa men möjliggör också för ökad kunskapsinhämtning.

Nu är Kulturkvarteret byggt och vi måste se till att få det att fungera ...

Annons

En Liberal strävar alltid efter människors frihet och självständighet därför måste vi respektera att kultur är individuell och inte helt kan styras av stat eller kommun. Nu är Kulturkvarteret byggt och vi måste se till att få det att fungera, men vi ska banne mig hålla er ansvariga för att inte minska resurserna till kultur för alla inom hela Örebro kommun.

Så Henry Pettersson det blir säkert flera artiklar från Liberaler för att värna just kulturen i Örebro kommun och hålla er vid orden och beslutet i kommunstyrelsen. Kultur över hela Örebro kommun inklusive landsbygden ska inte minska i och med bygget av detta palats.

Karolina Wallström

Liberalerna Örebro kommun, kommunalråd

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy