Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Debatt
Kyrkovalet: ► POSK: Rösta och hylla demokratin

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

S:t Nicolai kyrka , en citykyrka i centrala Örebro. Kyrkan byggdes på 1200-talet och har cirka 350 sittplatser.

Bild: Gabriel Rådström

Annons

POSK: Rösta och hylla demokratin

Är inte självbestämmandet bland det värdefullaste vi har? Men det måste erkännas för att fungera. Det är den goda gemenskapen, rättssamhället och demokratin som gör det. Så är det hos oss, så är det inte överallt. Men en god gemenskap, rättssamhället och demokratin undermineras alltmer. Demokratin måste därför återerövras. Mäktiga krafter ser till sina egenintressen utan att ta hänsyn till demokratins värdegrund om människovärdet och mänskliga rättigheter. Mest dramatisk är gängkriminaliteten med sin totala brist på respekt för människan och med sin förmåga att rekrytera unga. Andra hot finns också – hemma och ute i världen.

Annons

Annons

En mer verksam demokratisk och human fostran måste till. Den i små och goda gemenskaper i hem och skola, förening och församling och kamratkrets. Här bidrar Svenska kyrkan med tron på människovärdet. Den motiveras av idén att människan är skapad till Guds avbild. I sitt barn och ungdomsarbete förmedlas denna människosyn.

Jesus finns till för människan, inte för sig själv.

Ett viktigt sätt att hävda demokratin med dess värdegrund är att framföra sin mening. Det får vi bland annat göra i demokratiska val. I 100 år har vi haft förmånen och rätten att delta i allmänna val. Det är en oskattbar ordning. Den ska vi värna om.

Kyrkovalet 6-19 september är ett demokratiskt val. Hylla demokratin, rösta i kyrkovalet!

POSK – partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan- är en av nomineringsgrupperna du kan rösta på i Kyrkovalet. Andra är organiserade av politiska partier. De anser POSK vara främmande fåglar i den kyrkliga organisationen.

POSKs utgångspunkt är Bibeln. Jesus finns till för människan, inte för sig själv. På samma sätt ska kyrkan vara till för andra, inte för sig själv. Den ska tjäna nästan, förmedla en kristen human människosyn och en tillhörighet till kyrkan och Kristus.

Här i Örebro pastorat har POSK ensamt eller tillsammans med andra drivit bland annat miljöfrågorna, insatser i utsatta områden i Örebro och i världen, bildandet av och stödet till Örebro stadsmission och annat socialt arbete. Vi värnar musiken och övrigt kulturarv. Vi driver samarbete med partners i lokalsamhället, församlingarnas egenrätt och egenart, målstyrning och budget i balans och en världsvid kristen tillhörighet. Hylla demokratin, rösta på POSK.

Johan Unger

senior domprost

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy