Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Gör det lättare för fler att välja bussen

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Många linjer i Länstrafiken utgår från Resecentrum i Örebro.

Bild: Eric Fiedler

Annons

Slutreplik

... till Hannah Ljung. NA den 6 september.

Kollektivtrafiken behöver utvecklas för att vi ska nå klimatmålen, få renare luft och en tystare stad. En helhetsmässig, effektiv trafikplanering är flexibel, prövande och omprövande. Den ser till alla invånares behov. När det gäller Örebro stad skrev jag om kompletterande linjesträckningar till snabbussen för att öka tillgängligheten i fler bostadsområden än liggande förslag med sju linjer. Gäller till exempel såväl Adolfsberg som Vivalla. Man ska heller inte alltid behöva passera centrum. En snabb bussfil är en bra början på utvecklingen av kollektivtrafiken i Örebro stad med cirka 120 000 invånare.

Annons

Annons

Man kan inte ha samma turtäthet i glesbygd som i ett tätbefolkat, relativt begränsat område. De linjer som har lagts ner i kommunen hade mycket få eller inga resenärer. Hur kan vi få fler landsbygdsbor att ta bussen? Det krävs nytänkande och som Ljung skrev en dialog men inte bara med dem som redan väljer bussen utan också med dem som i dag istället tar bilen. Stora länsbussar passar för vissa sträckor, anropstrafik för andra. Möjlighet att parkera bil eller cykel där länsbussen passerar behövs. Turlista anpassad utifrån störst behov, vilket jag tror det är redan i dag.

Omställningen till ett koldioxidneutralt samhälle måste få kosta pengar precis som pandemin. Då kan vi inte sänka skatter! Höj skatten på till exempel fossilbaserad verksamhet och lyxkonsumtion. Sänk biljettpriset för tåg och buss. Bor du i Örebro kan du förmodligen oftast välja cykel.

”Omställning på riktigt”

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy