Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Debatt
Ge oss en debatt istället för nidbilder

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kulturminister Amanda Lind talade då Kulturkvarteret i Örebro invigdes.

Bild: Henrik Brändh

Annons

Svar

I NA den 25 augusti skriver socialdemokraten Henry Pettersson en lång hyllningstext till Kulturkvarteret. Där går han till angrepp mot oss sverigedemokrater för att vi företrätt uppfattningen att det är lite osmakligt att spendera långt över en halv miljard på ett skrytbygge samtidigt som kommunen skurit ned på utbildning och omsorg för vanliga människor.

Annons

Genom hela processen med Kulturkvarteret har vi känt ett starkt stöd från kommuninvånarna i denna kritik, och vi vet att det finns många gräsrötter inom Henry Petterssons parti som själva ställt sig tveksamma till om det är välanvända skattepengar. Men i stället för att bemöta denna grundläggande kritik mot projektet, som delas av så många örebroare, väljer Pettersson att försöka måla upp bilden av att vårt parti tycker att all kultur som kommit sedan Hjalmar Bergman är farlig mångkultur. Som om vi vore fientligt inställda gentemot all form av samtida och framtida kulturskapande och motsatte oss varje kulturell influens utifrån.

Annons

Det räcker med en enkel titt i vårt principprogram för att se igenom Petterssons nidbilder ...

Pettersson ansluter sig därmed till den långa socialdemokratiska traditionen av att inte bemöta oss sverigedemokrater i sak, utan i stället ägna sig åt skrämselpropaganda och hemmasnickrade argument kring vad deras motståndare står för. Det räcker med en enkel titt i vårt principprogram för att se igenom Petterssons nidbilder:

”Vi är medvetna om att den nationella kulturen inte är statisk, den förändras över tid. […] Utländska företeelser kan mycket väl bli en del av den svenska kulturen om det sker naturligt, frivilligt, organiskt och successivt.”

Om Pettersson i framtiden vill kritisera vår hållning i fråga om Kulturkvarteret vore det klädsamt om han bemötte oss i sak i stället för att ägna sig åt genomskinliga försök till smutskastning. Då skulle vi kunna diskutera det som oppositionens kritik verkligen handlat om – huruvida bygget av Kulturkvarteret verkligen utgjort bästa möjliga förvaltande av Örebroarnas pengar. I samma veva skulle vi kunna diskutera det gamla borttappade socialdemokratiska mottot att ”varje förslösad skattekrona är en stöld från folket”, och hur det socialdemokratiska styret i Örebro kan hitta tillbaka till den sunda principen.

Sigvard Blixt (SD)

ledamot kulturnämnden

Joakim Sjögren (SD)

ersättare kulturnämnden

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy