Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Debatt
Undvik att rösta på riksdagspartier i kyrkovalet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Rösta i kyrkovalet men undvik riksdagspartier, uppmanar Wilhelm Sundman. Liberalerna i Örebro län.

Bild: Harri Sternljung

Annons

Replik

I en artikel från centerpartisterna Anna Hed och Ulrika Petterson i NA den 13 september kan vi läsa hur självklart det verkar vara för Centerpartiet att ställa upp i kyrkovalet, men varför är det så himla självklart? Snarare bör väljare vara ytterst tveksamma till att politiska partier ställer upp i ett samfund där konsensus, inte polemik, bör utgöra verksamheten.

De båda artikelförfattarna påtalar vikten om en lokalt förankrad kyrka som inte styrs uppifrån. Det kan låta sunt, men det blir lite ihåligt när de i nästkommande stycken proklamera ett långtgående partipolitiskt manifest med övergripande mål som låter mer hämtade ur centerpartistisk propaganda än lämpad för teologisk predikan. Men det här är egentligen ett större problem än några enskilda kandidaters förmåga att hålla ihop logiken om mindre centralstyrning genom mer centralstyrning.

Annons

Annons

Egentligen är det här ett symtom av att vissa partier vägrar låta Svenska kyrkan bli fri från den politiska makten.

Tittar man igenom listorna av de som ställer upp för diverse partier kan man ibland fråga sig om dessa personer ens är troende.

Ett argument som brukar lyftas från de som vill behålla den politiska styrningen är den roll och det arbete för det offentliga som Svenska kyrkan gör. Det är ett argument som inte faller helt platt däremot finns gott om organisationer som gör lika mycket om inte mer för Sverige, där val av representanter sker genom, och bland, de engagerande medlemmarna.

Det finns såklart många som ställer upp i kyrkovalet på grund av en genuin övertygelse och vilja att genom sitt engagemang påverkan kyrkan, men det gäller långt ifrån alla. Tittar man igenom listorna av de som ställer upp för diverse partier kan man ibland fråga sig om dessa personer ens är troende.

I vissa fall behöver man inte ens fundera då de i debattartiklar stoltserat med sin avsaknad av tro som ett argument för sin kandidatur. Lite som att kandidera i allmänna val för Moderaterna som kommunist.

Vad Svenska kyrkan behöver är ett system för att välja representanter bland de som är engagerade i verksamheten, inte bland riksdagspartiernas medlemmar.

Vi kämpade och vann kampen för att dela på styrningen mellan staten och kyrkan.

Annons

I resten av föreningslivet skulle det vara rent av olämpligt att partipolitiskt driva intern opinion. Så varför ska Svenska kyrkan vara ett undantag? Kan inte kyrkan sköta sin interna demokrati precis som alla andra stora demokratiska organisationer i Sverige?

Annons

Liberalerna ställer som parti inte upp i kyrkovalet. Vi kämpade och vann kampen för att dela på styrningen mellan staten och kyrkan. Då ska vi i nästa stund inte söka partipolitisk makt över den. Vill vi ha en oberoende Kyrka utan politisk klåfingrighet behöver vi välja bort de som nu går till val med ett riksdagsparti i ryggen.

Därför vill jag uppmana alla er som är medlemmar i Svenska kyrkan att fundera på hur det skulle vara om ett gäng Centerpartister/Socialdemokrater/Sverigedemokrater alla gick med i eran förening för att bedriva partipolitik? Är ni bekväma med det så för all del rösta på ett riksdagsparti i kyrkovalet, om inte, rösta på något annat. Kyrkan är verkligen inte en plats där vi behöver mer partipolitik.

Willhelm Sundman

Liberalerna Örebro län

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy