Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Integrationens utmaningar

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Utbildning är en viktig del av integrationen till den svenska samhället.

Annons

Var på ett föredrag för cirka fyra år sedan. Föreläsaren var en invandrad iranier, som forskat i vad som händer i det nya landet.

I hemlandet var fadern familjens överhuvud, men när de kom hit var det svårt att få jobb, dålig utbildning och SFI hjälpte inte mycket. Barnen lärde sig svenska före föräldrarna och blev deras tolkar, när det behövdes vid sjukbesök exempelvis.

Annons

Pojkarna hade inga manliga förebilder längre och sökte sig efter andra, kanske knarkhandlare med flotta bilar och kläder, för att tjäna sig en hacka. Det blev indirekt knarkande svenskar med tjock plånbok, som handlade. Det är inget man kan skylla invandringen på.

Annons

Kvinnorna då, många har lärt sig svenska och bär mycket av vården på sina axlar, några få män finns där. Utmärkt vård har jag själv erfarit. Kvinnorna kvällsvandrar i sina områden, för att eventuellt kunna stoppa vad som händer där, syns i TV och vill samarbeta med myndigheterna för att få stopp på oroligheterna i kommunen.

Männen då, vad gör de? Satsning behövs, de behöver jobb, så de kan bli delförsörjare. Igen.

Vi tog emot många, som behövde fly från krig och elände. Det var bra, men vi var inte förberedda med all personal som krävdes i skolor, sjukhus och bostäder. Så än det är inte klart med integreringen, för att det ska vara lyckat.

Misslyckat säger många. Pessimister.

Margareta Anneborg

Örtebro

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy