Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Rusta upp demokratin!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ett ljusspel på riksdagens fasad uppmärksammar att det var hundra år sedan Sverige fick allmän och lika rösträtt. Bilden är tagen den 14 september. FOTO: Fredrik Sandberg/TT

Annons

I år uppmärksammar vi högtidligt 100 års-jubiléet av att kvinnor för första gången fick rätt att rösta i allmänna val. Den svenska demokratiska utvecklingen började tidigare än så och måste fortsätta värnas, utvecklas och stärkas. Den hotas dagligen. Av främmande makter, i utlandet nära oss och mitt ibland oss.

Demokratin är det viktigaste vi har. Det är den vi vill skydda när vi bygger upp det svenska försvaret. Det är demokratin som hela vårt samhälle är uppbyggt kring, med lika rättigheter för alla att yttra sig muntligt och skriftligt. Tyvärr ser vi i dag påfallande många stater i världen som inte betraktar demokrati som eftersträvansvärt eller som bästa sätt att styra ett land.

Vi vill också bjuda in till samtal med unga och gamla om hoten mot vår demokrati, om hur vi ska utveckla delaktigheten, om hur vi ska få dem som känner sig utan möjlighet att påverka att bli delaktiga.

Annons

Annons

I Örebro kommer vi att uppmärksamma 100 år-jubileet och demokratin med flera aktiviteter under hösten. Till veckan, 20-24 september ställs en ”demokratistuga” på Stortorget i Örebro där ett digert program kommer äga rum. Stugan turnerar runt till alla residensstäder i Sverige och med den kommittén ”Demokratin 100 år” med Peter Örn som ordförande. Se annons införd i Nerikes Allehanda (fredag, söndag och måndag) och Örebroaren (fredag) eller på https://www.lansstyrelsen.se/orebro/demokrativeckan . Peter Örn besöker oss på onsdag och på fredag kommer EU-minister Hans Dahlgren till demokratistugan.

Senare i höst kommer Riksdagen, representerad av vice talmannen Åsa Lindestam till Örebro med en utställning ”Fira demokratin” som berättar historien bakom beslutet om allmän och lika rösträtt. Det är berättelsen om hur gräsrötter, folkrörelser och politiker format vår demokrati.

Med dessa aktiviteter vill vi inte bara stå upp och fira och hedra vår svenska demokrati. Vi vill också bjuda in till samtal med unga och gamla om hoten mot vår demokrati, om hur vi ska utveckla delaktigheten, om hur vi ska få dem som känner sig utan möjlighet att påverka att bli delaktiga.

Sverige har ett högt valdeltagande. Det är viktigt att så många som använder sin röst för att demokratin ska vara så stark som den kan.

Bild: Johan Nilsson/TT

Låt oss ge fem anledningar till att vi behöver rusta och värna vår demokrati:

►Sverige har ett högt valdeltagande, i senast riksdagsvalet röstade 87,2 procent. Men det är stora skillnader i valdeltagandet utifrån var du bor och vad du tjänar. Personer med funktionsvariationer har också lägre valdeltagande. I Örebro kommun varierar valdeltagandet mellan 62 och 93 procent, där det är lägst i så kallade utanförskapsområden.

Annons

Annons

Dessa siffror talar sitt tydliga språk och måste betecknas som oroväckande.

►I några europeiska länder har partier eller politiker som vill minska fria mediers oberoende och ha direkt inflytande över dem som ska döma i domstolar och vara beslutsfattare på myndigheter. Dessa strömningar är representerade i partier som sitter i samma EU-parlament dit vi röstar fram svenska parlamentariker. Det finns en risk att detta är en rörelse som också kan få fotfäste i Sverige. Om fria medier inte får tillåtas granska makten, om vår rättstillämpning är avhängig av vilka som sitter vid makten, så är vi inte fullvärdig demokratisk nation längre.

►Det är allt tuffare och svårare att vara förtroendevald politiker. Allt fler hoppar av sina uppdrag under pågående mandatperiod. Av de sammanlagt 459 direktvalda ledamöterna i länets tolv kommunfullmäktige, har hittills under mandatperioden 91 valt att sluta. Det motsvarar 19,8 procent. Många slutar för att de flyttar eller för att de fått ett nytt arbete eller liknande. Men det finns också de som inte orkar att bli uthängda i sociala medier av det som betecknas som hat och hot.

►Just nu pågår i alla partiers nomineringsprocesser av personer som ska vara valbara till nästa års allmänna val. Att stå på valsedlar ska ju vara en ära; att kunna bli vald av folket. Men i bevekelsegrunderna att vara politiker ingår i dag också rädslan för att utsättas för hat och förtal. Detta är ett hot mot demokratin om människor av den anledningen väljer att avstå ett politiskt arbete. Demokratin och de allmänna valen förutsätter att det finns en relation mellan väljare och politiker. Denna relation förutsätter oftast att politiker står till förfogande flera mandatperioder för att bygga kontinuitet och kunna bedömas sakligt av väljare.

Annons

►Hat och hot i sociala medier drabbar inte bara politiker. Det finns också försök att påverka beslutsfattande på myndigheter genom att sprida uppgifter om enskilda handläggare i olika sakfrågor. Demokrati är ju inte bara politik och valdeltagande. Det är också att domstolar och myndigheter ska kunna fatta beslut utifrån lagstiftningen. Alla försök till påverkan på rättstillämpningen är att betrakta som ett hot mot det demokratiska systemet.

Annons

Ingen politiker, ingen beslutsfattare ska behöva bli utsatt för hat eller hot.

Vi kan glädjande konstatera att regeringen nu uppdragit till Polismyndigheten att förstärka arbetet för att bekämpa hatbrott och annan kriminalitet som slår mot demokratin. Hit hör också att bekämpa rasistbrott, hat mot hbtq-personer och hot mot förtroendevalda. På lokal och regional nivå ser vi fram emot att polisregion Bergslagen kan inrätta en stödfunktion i Örebro län mot hot, IT-relaterat hat och alla former av rasism.

Utländska hackers, nät-troll och utländska desinformationskampanjer med planterade falska nyheter gör dagligen försök till direkt eller indirekt påverkan. Detta drabbar myndigheter, politik och företag, som till exempel Coop vars attack mot dess kassasystem tvingade dem att hålla stängt i flera dagar. Detta är inte bara uttryck för grov kriminalitet utan är också attacker mot det svenska demokratiska systemet.

När vi nu firar svensk demokrati 100 år så gör vi det genom att öppna dörrarna för mer samtal, fler möten, mer granskning. I en väl fungerande demokrati ska ingen behöva känna sig utanför. Ingen politiker, ingen beslutsfattare ska behöva bli utsatt för hat eller hot. Där är vi inte än, men dit vill vi komma. Polisen ensam kommer inte kunna lösa problemen. Viktigast av allt är att så många som möjligt aktivt deltar i det demokratiska samtalet i god ton och med respekt för varandra.

Besök demokratistugan på Stortorget till veckan! Leve demokratin!

Maria Larsson

landshövding

Torgny Larsson

ordförande för Regionfullmäktige

Region Örebro län och sammankallande i Örebro läns demokratinätverk

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy