Annons

Annons

Nedläggningen av Soltunets förskola

Debatt
En god idé att bevara Soltunet som en förskola

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Thomas Eriksson

Annons

Apropå beslutet om Soltunets förskola: På skolverkets sida kan man läsa ”För barn mellan ett och tre år kan ett riktmärke för barngruppens storlek vara sex till tolv barn. För barn mellan fyra och fem år kan ett riktmärke vara nio till 15 barn. Riktmärkena är inte tvingande. De ska användas som något att förhålla sig till och vara ett stöd för att skapa lagom stora barngrupper.”

Under åren och även 2021 har det funnits pengar för att minska barngrupperna, då de i många kommuner är för stora ut ett barnperspektiv.

De allra minsta har inget specifikt behov av att samspela med jämnåriga, de utgår från sig själva och upptäcker saker, del leker bredvidlekar, men har däremot stort behov av omsorg från vuxna. Sociala samspelet kommer något år senare. Därav har även skolverket olika rekommendationer för förskolegrupper. Barn 1-3 år och barn 4-5 år

Annons

... varje månad blir viktig ur ett barnperspektiv.

I Nora kommun försöker man att på hösten inte överskrida 16 barn per avdelning och på våren gäller 18 barn/ avdelning. Det är uppgifter som man kan hämta från kommunens tjänstemän. Flera förskolor har redan i år fler barn än 16 stycken på sina avdelningar trots att det är höst.

Annons

Orsaken till att det vanligtvis är lägre på hösten är att alla 5-åringar då går vidare till skolan och alla som föddes året innan fyller vid olika tid på året och många gånger vill föräldrar vara hemma så länge som möjligt med sina små, därför drar man ut på tiden och varje månad blir viktig ur ett barnperspektiv.

I Nora augusti 2020 hade vi 431 barn i barnomsorgen, 27,5 avdelningar eftersom Järnboås räknades som 1,5. Det gjorde i snitt 15,67 barn per avdelning totalt sett.

Majoriteten har sedan några år drivit nerläggning av pedagogisk omsorg och nu även Soltunets förskola. Barnen ska utplaceras på resterande förskolor. Dessutom ville man skapa en stor förskola i Lärkeskolans lokaler.

Augusti 2021 har vi 420 barn inskrivna på 26,5 avdelning Det gör i snitt 15,85 barn totalt sett.

Med andra ord: årets lägsta månad, med ett år som har färre antal barn inskrivna – då ökar ändå antalet barn per avdelning!

Annons

Även tanken med förskolebuss är suverän.

Nora kommun ska bli 13 000 invånare. Enligt de verktyg vi kan få tillgång till ser det ut som om vi står relativt still i tillväxt. Därför blir det oerhört viktigt att satsa på attraktivitet. Ett sätt är att erbjuda en bra omsorg för barnen med små grupper och samtidigt flexibla lösningar för kommunen så att kostnaderna inte skenar iväg.

Soltunet tillhör en av de förskolor som inte har en skyhög hyra, vilket givetvis håller ner kostnaden per barn och plats.

Annons

Därför är Landsbygdspartiet oberoendes bestämda mening att ha kvar Soltunet som förskola är en god idé i målet att minska barngrupperna och erbjuda en god kvalitet.

Även tanken med förskolebuss är suverän. Både ur en flexibel lösning som en attraktiv lösning utan att behöva binda fast sig i dyra nybyggen. En buss kan komplettera de små förskolorna med exempelvis två avdelningar i syfte att nyttja personal optimalt samtidigt som det är en extremt flexibel lösning.

Pia-Maria Johansson

Landsbygdspartiet oberoende, Nora

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy