Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
När är en skola bra nog för vinstuttag?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vinstuttag eller inte inom driften av skolor väcker debatt.

Bild: Mikael Engström

Annons

Replik

... till Mats-Olof Liljegren (L), NA Debatt 4 september.

Vårt förra inlägg handlade om att samma krav (i detta fall behöriga lärare) skall ställas på både kommun och friskolor samt att villkoren för att uppfylla kraven skall vara likvärdiga.

Vad gäller första punkten håller Liljegren med, men tycker det är viktigare att rikta sig till kommunen eftersom där finns de flesta eleverna. Rörande lika villkor säger han att han har inget emot att prata friskolor och dess konsekvenser, men avstår från säga något mer. Vilket antagligen är klokt eftersom han då skulle hamna i svårigheter: segregation, betygsinflation, vinstmedel i skatteparadis...

Liljegrens förslag att förbättra rekryteringen genom höjda löner, mer fortbildning och förbättrade arbetsvillkor är knappast något som särskilt många motsätter sig. Problemet är att om det inte ryms inom budgetramen skall friskolorna kompenseras för de extra kostnaderna, alldeles oavsett om de vidtar några åtgärder. Friskolorna däremot kan ju bara kapa lite av vinsten och anställa behöriga lärare.

Annons

Annons

Det märkliga med vinstkrav inom utbildningsverksamheter är att det rent logiskt bygger på en idé om att det finns ett tak för hur bra en skola kan bli ...

Ett annat problem är att så länge det råder nationell brist på behöriga lärare så kommer ökade rekryteringsansträngningar, huvudsakligen, att leda till en förflyttning av lärare mellan skolor.

Vad gäller friskolornas vinster tycker inte Liljegren att de är något bekymmer. De kan, enligt honom, bidra till trygga anställningar och medel till elever med behov av särskilt stöd. Det tycks ha undgått honom att vinst uppstår genom att anställa obehöriga lärare, generellt hålla en lägre lönenivå, undvika att ta emot elever med stora stödbehov samt nyanlända elever, minimera kostnader för bibliotek och idrottshallar etcetera.

Till detta kommer att friskolorna är överkompenserade eftersom de bland annat inte har kravet hålla beredskap för nytillkommande elever eller nedläggningar av friskolor (aktuellt exempel i Örebro).

Det märkliga med vinstkrav inom utbildningsverksamheter är att det rent logiskt bygger på en idé om att det finns ett tak för hur bra en skola kan bli, hur mycket eleverna kan lära sig och hur stora behov eleverna har. Uppenbarligen tycker man detta är uppnått och tar därför ut resterande resurser som vinst.

Tore Mellberg

Christer Håkansson

Lars-Göran Hildor

Ingemar Savonen

Jan Pargell

Vänsterpartiets välfärdsgrupp

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy