Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Debatt
Kultur har alltid rört sig över gränser

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Live at Heart-festivalen blev en del av Kulturkvarterets öppningshelg.

Bild: Henrik Brändh

Annons

Svar

... till SD:s artikel om Kulturkvarteret i NA 16 september.

Gärna debatt om nidbilden av Kulturkvarteret. Ni tror att investeringskostnaden för Kulturkvarteret kan omvandlas till ett driftskostnadstillskott åt skolan och omsorgerna. Ni bollar med äpplen och päron och påstår att det är exakt samma frukt!

Annons

Annons

Att göra ingenting eller så lite som möjligt för kulturen är den politik ni, moderaterna och Örebropartiet är överens om. Om Liberalerna tror jag ändå bättre.

Kulturskolans lokaler behövde upprustas, konsthallen uppvisade klara brister och Örebro förtjänade ett nytt huvudbibliotek. Kulturkvarteret har en stark potential för att lyfta kultur, demokrati och glädje. ”Den svenska kulturen”, ack så högstämt. Även i historisk tid så har kultur alltid rört sig på lätta fötter över gränser och mellan folk. Norden har starkt påverkats av kontinenten och grannländer. Konst, teater och litteratur – säg det som är helt genuint ”svenskt” och opåverkat av ”utländska” influenser. Afrika och afrikanernas ofrivilliga möte med den vita världen genom slaveriet ligger till grund för mycket av det vi uppskattar inom musik och dans.

Kulturen bygger mycket på gränsöverskridande tankar som inte har mycket till övers för idéer om åtskillnad. ”Endast det bästa är gott nog åt folket” sa Gustav Möller, legendarisk socialminister (S). Därför har Kulturkvarteret byggts!

Henry Pettersson

(S)-ledamot i kulturnämnden

Annons

Annons

Till toppen av sidan