Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Politiskt förtroende är en färskvara

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Återigen väljer kommunalråden i Nora tystnaden framför dialog i frågan om Soltunets förskola.

Bild: Arkivbild, Michael Landberg

Annons

När jag som ung precis hade klivit in i politiken mötte jag en väljare utanför vallokalen som sa: ”Nu har jag gjort min plikt och nu får ni göra resten till nästa val”. Den gamle mannen menade att meningen med demokrati är att endast att gå till val var fjärde år. Sedan sköter de förtroendevalda om det hela efter eget huvud fram till nästa val.

Det är inget direkt fel i sak men riktigt så enkelt är det inte i dag. Allt fler medborgare väljer att göra sin röst hörd i sammanhang de känner att det behövs, för att värna sina intressen och rättigheter. Så är fallet med föräldrarna inom Soltunets förskola här i Nora. Och det med all rätt. Vi miljöpartister, tillsammans med många andra moderna politiker, tycker det är självklart och viktigt att föra en löpande dialog med kommuninvånarna och är beredda att få både ris och ros.

Annons

Annons

Det finns inget som skapar så mycket misstro hos väljare, som detta beteende.

Så verkar dock inte de ledande företrädarna inom majoriteten se på saken. Återigen väljer kommunalråden tystnaden framför dialog. Föräldrarna skickar frågor skriftligt men får inte svar.

Att vägra svara på frågor och möta kritik med tystnad är ofta ett tecken på rädsla eller att man inte riktigt vet hur man ska tackla sina väljare. Följden blir naturligtvis att man själv skapar ett så kallat säkerhetsavstånd till sina medborgare. Alltså dem som man en gång, i ett val, fått ett förtroende från. Det finns inget som skapar så mycket misstro hos väljare, som detta beteende.

Politik är en förtroendebransch som inte bara ges var fjärde år, utan en färskvara som måste förtjänas gång på gång. Förtroendet blir aldrig högre än det senaste tillfället en politiker väljer att inte möta medborgarna, i ett för dem avgörande läge i deras vardag och liv .

Jan Larsson (MP)

Nora

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy